VAŽNA GRANA ZDRAVSTVA

Transplantacija gotovo da ne postoji u BiH

Predlažem da, osim kliničkih centara, uključe kantonalne i opće bolnice, da svi pomognemo u spašavanju ove grane medicine, kazao je Gavrankapetanović

Transplantacija organa posljednja na ljestvici u medicini u BiH. Printscreen

Nerma Ajnadžić

30.3.2023

Transplantacija organa, kao jedna od najznačajnijih grana zdravstvenog sistema, očito je u velikoj krizi, praktično je zaustavljena.

Ovo je za „Avaz“ rekao Ismet Gavrankapetanović, direktor Opće bolnice “Prim. dr. Abdulah Nakaš”.

Pravi način

Iako je Zakon o transplantaciji organa i tkiva u svrhu liječenja FBiH usvojen još 2009. godine, a izmijenjen 2017., vijesti o ovakvim medicinskim intervencijama u našoj zemlji su rijetkost.

Dr. Gavrankapetanović smatra da su osnovni razlozi za skoro nepostojanje ove grane medicine organizaciona pitanja i kadrovski resursi.

- Imamo veliki broj sposobnih, vrijednih ljekara i medicinskih radnika koji mogu riješiti ovaj problem. Predlažem koordinatorima za transplantaciju da, osim kliničkih centara, uključe kantonalne i opće bolnice i kroz zakonsku regulativu omoguće da svi pomognemo spašavanju ove beskrajno važne grane medicine. Dijaliza bubrega je temporarni način liječenja, a transplantacija jedini pravi. Uspjeti možemo samo zajedničkim snagama. Izazov jeste veliki, ali ga možemo savladati - istakao je dr. Gavrankapetanović.


Gavrankapetanović: Možemo savladati izazov. Printscreen

Ministar zdravstva Kantona Sarajevo Haris Vranić naglasio je da transplantaciona medicina u BiH ne postoji.

Totalni nemar

- To je posljednje na ljestvici u medicini. A onda traže bolje zdravstvo, pa gdje će biti bolje. Prije rata smo 70 bubrega godišnje transplantirali, bili drugi transplantacioni centar u Jugoslaviji, nakon Rijeke, a sada nula. To je totalni nemar. Zamislite koliko se ljudi od jednog kadavera može spasiti, dva bubrega, jetra, srce, dvije rožnjače... Medicina se računa po toj uspješnosti, koliko ste transplantacija uradili. Po tome se mjeri kvalitet, a ne po broju učinjenih usluga, poput pregleda, laboratorijskih analiza. Sedam godina edukacija na KCUS-u ne postoji. Transplantacija - čista nula, i u Tuzli, i u Sarajevu, i u Mostaru - kazao je Vranić.

Vranić: Roboti operiraju ljude. Fena

Smatra da je problem u nemogućnosti da bolnice budu univerzitetske, a ne samo klinički centri. Osvrnuo se i na KCUS.

- Vidite šta je uradila (Sebija Izetbegović, op. a.) od njega, pola profesora nema, pola predmeta ne radi, zaključala, ne da studentima. Gdje je to normalno? Žena je uništila zdravstvo u KS za narednih 10 godina, odgovorno tvrdim. Kadrovski je sve uništila. I to Novalić (Fadil, op. a.) gleda osam godina, klima glavom, zajedno s HDZ-om - naveo je Vranić.

Jesu li išta uradili

- Ako bude formirana Vlada FBiH, a nadam se da hoće, HDZ opet preuzima zdravstvo, znači da će biti 12 godina na čelu. Drže vertikalu od vrha do dna, odnosno Federalni zavod za osiguranje i reosiguranje, Zavod za javno zdravstvo, koji je kreator te politike, i Ministarstvo zdravstva. Valjda njih treba upitati jesu li šta uradili - istakao je Vranić.

Dodao je da ljude operiraju roboti, a da "mi nismo došli na nivo normalne hirurgije, da operiramo rukama".

Marketing
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.