ZANATI PALI U ZABORAV

Od početka korone prodao samo džezvu preko interneta

Potrebna nam je pomoć nadležnih, kaže Huseinović

Piše: E.A. - M.B.

22.5.2021

Hadžić: Nada se turistima - Avaz
Slaba potražnja za suvenirima - Avaz
Slaba potražnja za suvenirima - Avaz
Slaba potražnja za suvenirima - Avaz
Slaba potražnja za suvenirima - Avaz
+2

Ekipa "Dnevnog avaza" posjetila je srce Sarajeva, koje čine kazandžijske radnje na Baščaršiji. Zatekli smo očajne zanatlije. Kako nam se požalio jedan od njih, od početka pandemije koronavirusa prodao je samo jednu džezvu, i to putem interneta. 

Među zanatlijama vlada zabrinutost jer se pandemije još ne nazire kraj, zbog čega nema ni turista u glavnom gradu BiH. 

- Opet radimo, opstajemo na neki način, borimo se, ali ne znamo dokad. Načelnik Ibrahim Hadžibajrić se maksimalno potrudio i dao nam je popust na kirije. Ali to ne mora značiti da će se ovi zanati održati. Kanton i Grad Sarajevo, koji je odgovoran, moraju se brinuti za ovu ulicu ako misle da u njoj ostanu zanati - kazao je Ismet Huseinović, jedan od zanatlija.


Ljetna sezona

Kazandžija Abdulah Hadžić je optimističan pred ljetnu sezonu. 

- Kako se pojavila pandemija, totalno je stao posao, a onda se nešto počelo kao buditi prošlog ljeta. Pomoć države je minimalna, skoro pa nikakva. Državna pomoć se svodi na isplatu pola zagarantirane plaće, a to je nekih 200 KM, što je smiješno - rekao je Hadžić.

Ljetna sezona

Kazandžija Abdulah Hadžić je optimističan pred ljetnu sezonu.

- Kako se pojavila pandemija, totalno je stao posao, a onda se nešto počelo kao buditi prošlog ljeta. Pomoć države je minimalna, skoro pa nikakva.  Državna pomoć se svodi na isplatu pola zagarantirane plaće, a to je nekih 200 KM, što je smiješno - rekao je Hadžić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.