INSPEKCIJA U KS

Povećan broj prijava građana na pojavu žohara i zmija

Uklanjanje zmija je komercijalna usluga koja nije Zakonom propisana, te sanitarna inspekcija ovim putem obavještava javnost da nije nadležna za ovu vrstu prijava, navode iz KUIP-a

Inspekcija će pojačati kontrole redovnog vršenja dezinfekcije, dezinsekcije i deratizacije. Ilustracija

A. J. / Fena

29.6.2021

Kantonalna uprava za inspekcijske poslove (KUIP) Kantona Sarajevo saopćila je da joj je u proteklom periodu upućen veći broj prijava građana na pojavu žohara i zmija.

U saopćenju podsjećaju građane i privredne subjekte da je shodno Zakonu o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti predviđena mjera obavezne (preventivne) dezinfekcije, dezinsekcije i deratizacije čija je dinamika predviđena Pravilnikom o načinu izvođenja dezinfekcije, dezinsekcije i deratizacije.

Dodaju da je proljetna sistematska deratizacija javnih površina provedena, ali sistematska dezinsekcija zakonom nije predviđena i osim preventivne izvodi se interventna, odnosno protuepidemijska, kada se procijeni da postoje opravdane indikacije za njeno provođenje.

- Dolazak toplog vremena je pogodovao biološkom ciklusu i većoj reprodukciji insekata čiji broj se treba držati na adekvatnom nivou radi svih štetnosti koje oni kao prenosnici bolesti mogu prouzrokovati.

Iz tog razloga posjećamo privredne subjekte na obavezu redovnog vršenja dezinfekcije, dezinsekcije i deratizacije što će sanitarna inspekcija u narednom periodu intenzivnije kontrolisati. Uklanjanje zmija je komercijalna usluga koja nije Zakonom propisana, te sanitarna inspekcija ovim putem obavještava javnost da nije nadležna za ovu vrstu prijava - navodi se u saopćenju Kantonalne uprave za inspekcijske poslove KS.

Iz Uprave apeluju na općine, kao jedinice lokalne samouprave, kao i Gradsku upravu za aktivno uključivanje u rješavanje novonastale situacije u cilju zaštite zdravlja stanovništva.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.