KANTON SARAJEVO

Novi Pravilnik o zapošljavanju u vrtićima i školama izazvao burne reakcije

Izražavamo nezadovoljstvo i protest uz napomenu da će Pravilnik u većoj mjeri nego onaj koji ste stavili van snage omogućiti mito, korupciju i nepotizam, kaže Sivro

Sivro: Nismo zadovoljni. Avaz

Piše: A. Nalo

22.7.2021

Pravilnik s kriterijima za prijem radnika u radni odnos u predškolskim ustanovama, osnovnim i srednjim školama objavljen je danas u Službenim novinama Kantona Sarajevo. Ovaj dokument izazvao je burnu reakciju predstavnika Samostalnog sindikata osnovnog obrazovanja i odgoja FBiH - Kantonalni odbor Kanton Sarajevo. Zbog toga su poslali dopis resornoj ministrici Naidi Hota Muminović.  

Dopis Sindikata koji je poslan resornoj ministrici. Avaz

Analiziran dokument

- Pravilnik smo analizirali i uporedili sa prijedlogom koji ste nam dostavili 24.05.2021. godine, a na koji smo Vam dostavili naše primjedbe, veza naš akt broj:933/21 od 01.06.2021. godine i konstatovali da sve naše prijedloge i sugestije niste uvažili zbog čega izražamo nezadovoljstvo i protest uz napomenu da će Pravilnik u većoj mjeri nego onaj koji ste stavili van snage omogućiti mito, korupciju i nepotizam, posebno u odnosu na prijedlog pravilnika koji smo vam dostavili u januaru 2021. godine.

Svjesni smo da svi naši prijedlozi i sugestije nikada nisu bili niti su niti će biti prihvaćeni od strane Ministarstva ali očekujemo da nam bar u pisanoj formi obrazložite zašto naše konkretne prijedloge niste uvažili i u konačnici budite svjesni da ćete se već za dva mjeseca lično uvjeriti da ste donijeli lošiji propis od Vaših prethodnika - kazao je predsjednik Saudin Sivro.

Riješiti problem

Također, skrenuo je pažnju ministrici da odmah treba riješiti probleme u samoj primjeni Pravilnika jer Komisije za utvrđivanje prijedloga za izbor radnika ustanove imenovane po pravilniku, a koji je stavila van snage, ne mogu obavljati poslove Komisija za provođenje procedure po javnom konkursu za prijem radnika niti nove komisije mogu biti imenovane budući da su članovi nastavničkih vijeća na godišnjem odmoru.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.