UPOZORENJA

Povećan broj prijava: Džeparoši pod budnim okom policije

Iz MUP-a KS apeliraju na građane i goste da vode računa o torbama i novčanicima

A. Nalo – A. Saračević

Lopovi često koriste gužve za obavljanje posla

Foto: A. Nalo


Na ulicama glavnog grada u jeku turističke sezone znatno je povećan broj džeparoša i prosjaka, a koji koriste svaki moment nepažnje da ojade i izbunare građane i goste Sarajeva. To stvara ružnu sliku bh. metropole i zbog toga je Ministarstvo unutrašnjih poslova KS odlučilo žustrije reagirati na terenu.

 • Hadžiabdić: Sprečavanje krivičnih djela

  Hadžiabdić: Sprečavanje krivičnih djela

  Foto: Avaz


Date instrukcije

Mirza Hadžiabdić, portparol MUP-a KS, potvrdio je za “Dnevni avaz” da je u posljednje vrijeme povećan broj prijava džeparenja.

- Dolaskom ljetnog perioda i poboljšanjem higijensko-epidemiološke situacije primjetan je boravak većeg broja turista na području Kantona Sarajevo. Iz tog razloga policijski komesar dao je instrukcije nadležnim organizacionim jedinicama Uprave policije MUP-a KS da se poduzmu planske aktivnosti na sprečavanju vršenja krivičnih djela na štetu turista, s posebnim akcentom preventivnog djelovanja na lokalitetima gdje dolazi do kretanja i okupljanja većeg broja turista – kazao je Hadžiabdić.

Krivična djela

Zbog situacije u gradu, iz Ministarstva unutrašnjih poslova KS apeliraju na građane i goste da vode računa o torbama i novčanicima pogotovo za vrijeme kretanja na frekventnim mjestima.

Riječ građana

 • Senad Čengić

  Senad Čengić

  Foto: A. Saračević


- Džeparoši su stari koliko i tramvaj. Sve se to dešava redovno. Gdje god postoje gužve, gdje god se ljudi kreću u stisnutom prostoru, oni tu vide priliku da rade svoj posao. Tu nema lijeka. Moramo se čuvati, to je jedina odbrana. Pogotovo na tamnim i zabačenim mjestima – kaže Čengić.

 • Amra Muhedinović

  Amra Muhedinović

  Foto: A. Saračević


- Imala sam više puta iskustva sa džeparošima. Jednom sam čak i primijetila, pošla sam za njima. Policije nije bilo u blizini, te se nisam usudila reagirati. Ne možemo se odbraniti. Jedino nam ostaje da se dobro pazimo. U novčaniku nosim samo onoliko koliko mogu halaliti – ističe Amra Muhedinović.

 • Nejra Lagumdžija

  Nejra Lagumdžija

  Foto: Avaz


- Nije prijatan osjećaj voziti se tramvajem. Osjećam se nesigurno jer svaki dan pročitam kako kradu nakit, telefone, novčanike…Često se dešavaju i situacije gdje smo očevici, ali ne reagiramo. Iako držim torbu uz sebe, svejedno osjetim neku nelagodu – naglašava Nejra Lagumdžija. 

Više o temi Sarajevo

AUTOPUT A1
Velike gužve na ulazu u Sarajevo
KANTON SARAJEVO
Konji ponovo lutaju Poljinama bez nadzora
NA VRH

Podijeli članak na