KANTON SARAJEVO

Aida Pendek nije više direktorica ViK-a: Odbila zapošljavanja preko štela

Malverzacije oko zapošljavanja potvrdili uposlenici Kantonalne uprave za inspekcijske poslove Kantona Sarajevo

Pendek: Prijavila nepravilnosti. Avaz

Piše: A. Nalo

30.7.2021

Aida Pendek nije više generalna direktorica preduzeća „Vodovod i kanalizacija“. Odluka je to članova Nadzornog odbora, a nakon što su otkrivene brojne nepravilnosti oko zapošljavanja novih kadrova u ovu kantonalnu firmu.

Malverzacije su potvrdili i uposlenici Kantonalne uprave za inspekcijske poslove Kantona Sarajevo koji su provjere vršili na zahtijev Ureda za borbu protiv korupcije i upravljanje kvalitetom, a na čijem čelu je Erduan Kafedžić. Također, reagirala je i predsjednica Komisije za provođenje javnog konkursa koja je nadležnima sve prijavila i dostavila dokumetaciju.


Najbolji kandidati

Međutim, kako se špekuliše u javnosti Pendek je ostala bez stolice jer je odbila da zapošljava ljude preko štele.

- Na poslednjem konkursu najbolji kandidati koji su dobro uradili pismeni dio nisu pozvani na usmeni već je data prednost šehidskoj djeci koja su dobila manje bodova. Smatram da se trebaju poštovati propisane uredbe po kojima će se vršti prijema uposlenika u radni odnos – kazala je Pendek, kazala je za TVSA.


Hadžiahmetović: Poslao e mail. Avaz

Odluka o izboru

Za nju je sporno bilo i to što je u tri sata ujutro zaprimila e mail od resornog ministra Envera Hadžiahemtovića, a na temu imenovanja izvršnih direktora. To smatra pritisakom na nju. Zbog toga nije donijela Odluku o izboru kandidat na poslednji konkurs već je o nepravilnositima upoznala Ured za borbu protiv korupcije.


Informacija KUIP-a. Avaz

Te tvrdnje kategorički odbija ministar Hadžiahmetović.

- Poslao sam e mail, a ne zvanični akt. Nisam poslao naređenje, ultimatum...Poslao sam e mail iz razloga da kažem svoj prijedlog, da joj pomognem – rekao je Hadžiahmetović za TVSA.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.