IZUZETNI REZULTATI

Zakon ohrabrio uposlenike: U Sarajevu 400 prijava za korupciju

Također je istakao da je u 2023. godini gotovo 100 nosilaca javnih funkcija podnijelo ostavke zbog sukoba interesa

S održane pres-konferencije - Avaz
S održane pres-konferencije - Avaz
S održane pres-konferencije - Avaz
S održane pres-konferencije - Avaz
S održane pres-konferencije - Avaz
+2
D. R.

11.3.2024

U Sarajevu su danas na press konferenciji predstavljeni rezultati primjene Zakona u suzbijanju korupcije u Kantonu Sarajevo u posljednjoj godini, a najavljen je i sljedeći korak za koji je ocijenjeno da će biti značajan u borbi protiv korupcije.

Erduan Kafedžić, Šef Ureda za borbu protiv korupcije KS,  naglasio je da rezultati koji su ostvareni u samo jednoj godini pokazuju izuzetan napredak u borbi protiv korupcije.

Također je istakao da je u 2023. godini gotovo 100 nosilaca javnih funkcija podnijelo ostavke zbog sukoba interesa, sedam osoba je dobilo status zaštićenih prijavitelja korupcije, a sve institucije su usvojile dokumente koji im omogućavaju da prepoznaju i preveniraju korupciju.

Bolje usluge

- Zabrana obavljanja više javnih funkcija osigurala je da veći broj osoba bude uključen u proces donošenja odluka, ograničila je koncentraciju moći u rukama pojedinaca, a nosiocima javnih funkcija omogućila da bolje obavljaju svoje poslove. Sve to u konačnici smanjuje koruptivne rizike i osigurava bolje usluge za naše građane - rekao je Kafedžić.

Naveo je i da je tokom 2023. godine Ured zaprimio gotovo 400 prijava korupcije, te da je Zakon ohrabrio uposlenike institucija da prijavljuju korupciju.

Kafedžić je zahvalio Vladi i Skupštini Kantona Sarajevo, te vladama Ujedinjenog Kraljevstva i Sjedinjenih Američkih Država, koje kontinuirano pružaju podršku jačanju kapaciteta Ureda u primjeni Zakona.

Izuzetni rezultati

Džulijan Rajli (Julian Reilly), britanski ambasador u Bosni Hercegovini, rekao je da je današnji događaj dobrodošla prilika da se obilježe izuzetni rezultati ostvareni u prvoj godini primjene Zakona o prevenciji i suzbijanju korupcije u Kantonu Sarajevo.

- Ovaj zakon je pokazao svoju važnost i učinak. Iako rješava jedinstvene izazove s kojima se suočava kantonalna razina u Sarajevu, Zakon o prevenciji i suzbijanju korupcije u Kantonu Sarajevo također je stvorio priliku za druge regije i razine vlasti. Zakon demonstrira transformativnu moć zakonodavstva u poticanju društva bez korupcije. Zajedno se radujemo budućnosti koja će biti izgrađena na integritetu, transparentnosti i povjerenju. Istinski pozitivne inicijative mnogi će primijetiti i podržati, ali će ih, nažalost, napadati oni čiji se status kroz ove inicijative ispituje. Vlada Ujedinjenog Kraljevstva stoji rame uz rame sa svima onima koji pokazuju svoju odlučnost u borbi protiv korupcije i zaštiti vrijednosti koje donose dobrobit građanima ove prekrasne zemlje - rekao je ambasador Rajli.

Zamjenica šefa misije u Ambasadi Sjedinjenih Američkih Država u Bosni i Hercegovini Deborah Menuti (Mennuti) je ovom prilikom naglasila da je posvećenost Sjedinjenih Država sprečavanju i borbi protiv korupcije nepokolebljiva i da se neće promijeniti.

Zakonska rješenja

Ministrica pravde i uprave Kantona Sarajevo Darja Softić Kadenić je istakla kako je Kanton Sarajevo pokazao odlučnost u uspostavljanju pravnog i institucionalnog okvira za efikasnu borbu protiv korupcije i usvojio neophodna zakonska rješenja prije drugih nivoa vlasti u Bosni i Hercegovini. Kako bi primjena Zakona bilo što efikasnija, Ministarstvo je u saradnji s Uredom i uz podršku Vlade Ujedinjenog Kraljevstva organizovalo niz radionica za predstavnike institucija.

- Nastojali smo da institucije dodatno upoznamo s njihovim obavezama kako bi na jednak način tumačile zakonske odredbe i harmonizirano postupale, ali i kako bi se podigla svijest i kultura prijavljivanja kako sukoba interesa tako i korupcije u Kantonu Sarajevo - naglasila je ministrica Softić Kadenić.

Sve institucije u Kantonu Sarajevo su tokom 2023. godine usvojile planove integriteta. Ovi dokumenti su značajni jer definišu radne procese i radna mjesta koja su posebno izložena korupciji, te predviđaju mjere za preveniranje i otklanjanje mogućnosti za nastanak i razvoj korupcije.

Kafedžić je pozvao građane da prijave korupciju Uredu i institucijama u Kantonu Sarajevo.

Zakon o prevenciji u suzbijanju korupcije je usvojen jednoglasno u Skupštini Kantona Sarajevo u augustu 2022. godine, a primjenjuje se od 1. januara 2023. Zakon se fokusira na sprečavanje sukoba interesa, prijave korupcije, zaštitu prijavitelja i jačanje integriteta institucija.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.