SARAJEVO

Regionalna čelnica UN-a za Evropu i centralnu Aziju posjetila vakcinalni punkt u Zetri

Vakcinacija spašava živote i sredstva za život, poručila je Gvi Jeop Son

E. Ć. / Anadolija

Regionalna čelnica Ujedinjenih nacija (UN) za razvoj i koordinaciju za Evropu i Srednju Aziju Gvi Jeop Son (Gwi Yeop Son) posjetila je danas vakcinalni punkt u Sarajevu i pozvala građane Bosne i Hercegovine da se vakcinišu i tako doprinesu spašavanju života i sredstava za život, javlja Anadolu Agency (AA).

Ministar zdravstva Kantona Sarajevo Haris Vranić i direktorica Zavoda za javno zdravstvo Kantona Sarajevo Aida Pilav informirali su regionalnu čelnicu UN-a Gvi i rezidentnu predstavnicu UN-a u BiH Ingrid Mekdonald (Macdonald) o radu punkta za masovnu vakcinaciju u Zetri i općenito o procesu anticovid imunizacije u BiH.

  • Gvi: U trodnevnoj posjeti BiH

    Gvi: U trodnevnoj posjeti BiH

    Foto: ANADOLIJA


Gvi je kazala da je iz ureda u Istanbulu stigla u trodnevnu službenu posjetu u Bosni i Hercegovini i da je veoma sretna zbog toga i ohrabrena vidjevši dobro organiziranu i postavljenu infrastrukturu za covid vakcinaciju.

- Nadam se da će ljudi u Sarajevu i Bosni i Hercegovini biti potpuno vakcinisani kako bismo doprinijeli spašavanju života, ali i sredstava za život, kazala je Gvi.

Ističući kako iza organiziranja procesa vakcinacije leže veliki napori koje su uložile nadležne vlasti i UN, Gvi je kazala da je to pravo partnerstvo u borbi protiv pandemije COVID-19.

  • Mekdonald: Želimo ohrabriti svakoga da se vakciniše

    Mekdonald: Želimo ohrabriti svakoga da se vakciniše

    Foto: ANADOLIJA


Rezidentna koordinatorica UN-a za BiH Mekdonald je također čestitala kantonalnim vlastima na dobroj organizaciji efikasnog punkta sa kapacitetom dnevne vakcinacije do 4.000 građana.

- Vakcine su tu. Želim ohrabriti svakog da iskoristi priliku i vakciniše se. Znamo da pred zimu širom svijeta cirkuliraju riskantne varijante virusa. Imate šansu da se zaštitite. Vakcina spašava život. Ja sam vakcinisana i evo me još tu stojim. Molim vas da iskoristite priliku, jer ćete tako pomoći sebi, svojim voljenim i zdravstvenim radnicima koji su podnijeli najveći teret borbe protiv pandemije, kazala je Mekdonald.

Naglasivši da borba sa pandemijom traje dugo i da su svi umorni, Mekdonald je pozvala građane da se vakcinišu i poštuju osnovne epidemiološke mjere kako bi se izbjegle ponovne restrikcije i kako bi se omogućio puni oporavak ekonomije.

Šefica kantonalnog Kriznog štaba Pilav izrazila je zadovoljstvo da su predstavnice UN-a danas posjetile vakcinalni punkt u Sarajevu te je dodala da je UN mnogo pomogao u organiziranju procesa anticovid imunizacije u Bosni i Hercegovini.

- Iskoristit ću priliku da kažem da dolazi do promjene epidemiološke situacije u smislu ubrzanja frekvence epidemije, što je i očekivano i što se dešava u zemljama regije u jeku perioda kada su akutne respiratorne infekcije generalno povećane, a tako se povećava i broj zaraženih koronavirusom. Ovo je najbolja prilika da sa ovog mjesta poručimo građanima da imamo dovoljno vakcina koje su jedina mjera zaštite, pored onih osnovnih epidemioloških mjera, rekla je Pilav i pozvala građane da se vakcinišu.

Više o:

Gwi-Yeop Son Zetra
NA VRH

Podijeli članak na