ALARMANTNO

Igraonice ne smiju preuzimati funkciju vrtića

Ako nemaju kapacitete da ispune zahtjeve koje propisuje zakon, neka se prestanu baviti time, kaže Bešlija

Igraonice ne mogu raditi kao obdaništa. Ilustracija

Piše: A. Nalo

12.10.2021

Vildana Bešlija, zastupnica u Skupštini Kantona Sarajevo, na posljednjoj sjednici podnijela je inicijativu da Kantonalna uprava za inspekcijske poslove (KUIP) Sarajevo prekontrolira rad ustanova koje rade kao vrtići, a da za to nemaju potrebne uvjete.

- Znamo da u oblasti rada vrtića i igraonica ima propusta i zato tražim da se izvrši provjera. Naime, obdanište, kao i škola, ima svoju odgojnu i obrazovnu funkciju, jasno i sistemski propisanu. Svako ko se bavi tom djelatnošću, s obzirom na te dvije funkcije, mora biti dio ustanovljenog sistema - kazala je Bešlija.

Prema njenim riječima, je li taj sistem dobar ili loš, utvrđuju stručni ljudi i onda se kroz izmjene zakona i druge legislative može mijenjati.

Bešlija: Traži reakciju inspekcije. Avaz

Paralelni sistem

- Međutim, o tome ne mogu odlučivati vlasnici igraonica ili njihovi zaposlenici te „izigravati“ vrtiće, preuzimati njihovu ulogu i tako stvarati paralelni sistem. To je siguran put da se generacije i generacije odgojno i obrazovno oštete. Moramo ih uvući u sistem ili da se, ako nemaju kapacitete da ispune zahtjeve koje propisuje zakon, prestanu predstavljati kao vrtići - ističe Bešlija.

Na rad takvih ustanova ima primjedbu i Saudin Sivro, prvi čovjek Sindikata osnovnog odgoja i obrazovanja KS.

Sivro: Poštivanje mjera. Avaz

Reakcija KUIP-a

- Dobro bi bilo da inspekcija uđe u sve ustanove i firme te da prekontrolira njihov rad. Također, kantonalno resorno ministarstvo treba javno objaviti spisak subvencija, odnosno novac koji je dat privatnim vrtićima za boravak djece koja nisu upisana u JU „Djeca Sarajeva“. Tada će se vidjeti finansiraju li se time vrtići u sistemu ili izvan njega - naglašava Sivro.

On insistira i na tome da inspekcija prekontrolira i to poštuju li se epidemiološke mjere, a posebno one koje se odnose na broj djece u grupama te rade li svi u skladu sa zakonom.

Portparol KUIP-a Vildana Brdarić potvrdila je za „Avaz“ da će inspekcija, a prema prijemu zastupničke inicijative, provesti službeni postupak i pripremiti odgovor zastupnici koja je pokrenula konkretnu inicijativu.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.