UGROŽEN MIR

Za ponedjeljak najavljeni protesti građana ispred OHR-a

Od visokog predstavnika Kristijana Šmita traže da reaguje i zaštiti ustavno-pravni poredak BiH

H. J. I.

Protesti su najavljeni za ponedjeljak sa početkom u 10 sati

Foto: Facebook


Povodom aktuelne društveno-političke situacije u državi, uzrokovane političkim djelovanjem kojim se ugrožava mir i stabilnost u Bosni i Hercegovini grupa građana "Restart - konkretno, transparentno i dosljedno" za ponedjeljak je najavila proteste ispred zgrade OHR-a u Sarajevu sa početkom u 10 sati.  

Od visokog predstavnika Kristijana Šmita (Christian Schmidt) traže da reaguje i zaštiti ustavno-pravni poredak BiH.

- Svjedoci smo bahatih, beskurpuloznih, nekarakternih i društveno opasnih političara, koji kreiraju strah, šire mržnju i neizvjesnost među građanima. Koji ne poštuju i atakuju na institucije države, ugrožavaju mir i sigurnost, kao i budućnost svih ljudi u BiH, urušavajući sve društvene i demokratske procese postignute u BiH poslije Dejtona. Zahtjevamo da visoki predstavnik Kristijan Šmit u koordinaciji sa EU i SAD odlučno i hitno reaguje povodom aktuelne krizne situacije u zemlji. Da preuzme odgovornost i dužnosti koje ima po svome mandatu, te da koristi sve mehanizme OHR-a u svrhu rješavanja trenutne i budućih kriza, uključujući Bonske ovlasti i zabrane djelovanja političkih aktera u BiH - istakli su organizatori. 

Kako navode, protesti su najavljeni i prijavljeni MUP-u Novo Sarajevo, Ministarstvu zdravlja i Kriznom štabu KS kao i Ministarstvu saobraćaja. Saobraćaj će biti obustavljen ispred OHR od 10 do 12 sati. 

- Pozivamo roditelje, studente, radnike, penzionere, intelektualce, sve građane Sarajeva i BiH da izađu na proteste, da zahtjevuju hitnu reakciju OHR-a i visokog predstavnika u svrhu očuvanja mira, društva, zbog naše budućnosti i očuvanje Evropske civilizacije i sigurnosti - zaključili su. 

  • Objava na Facebooku

    Objava na Facebooku

    Foto: Screenshot


NA VRH

Podijeli članak na