HADŽIĆI

Voda kod Dupovaca i Tarčina došla blizu nekih objekata

ko kiša bude nastavila padati istim intezitetom prijeti da se u Zoviku izlije i na dionicu magistralnog puta Sarajevo-Mostar

Piše: R. Balić

5.11.2021

Voda prijeti da se u Zoviku izlije na dionicu magistralnog puta - Avaz
Fotografija iz Hadžića - Avaz
Fotografija iz Hadžića - Avaz
Dupovci - Avaz
Fotografija iz Tarčina - Avaz

Kako su nam kazali u Općinskom štaba Civilne zaštite Hadžići vjetar je čupao stabla, a najviše ih je palo na vikendice, koje su izgrađene pored šume. Bilo je začepljenja potoka i mostova. Ekipe su stalno na terenu i kako su nam kazali radi se na saniranju posljedice.

Naša ekipa danas je obišla područje ove općine i vidjela da je voda kod Dupovaca i Tarčina došla blizu nekih objekata. Ako kiša bude nastavila padati istim intezitetom prijeti da se u Zoviku izlije i na dionicu magistralnog puta Sarajevo-Mostar.

U Pazariću su stradali krovovi nekih objekata, u Gradcu je vjetar srušio više saobraćajnih znakova, dok je stadionu FK Radnika vjetar polomio ogradu za ulaz u stadion.





Polomljena ograda na ulazu u stadion FK Radnik. R. Balić

Pored prirodnih nepogoda stanju je dosta kumovao i sam čovjek. Građani Pazarića kaže da godinama sugerišu da se potok treba očistiti, u kojem čak na sredini vode raste drveće.

Posljedica sječe šuma. R. Balić

Zamućeno izvorište Krupa


U Hadžićima je danas ponovo zamućeno izvorište Krupa, odakle se pitkom vodom snadbijeva najveći dio stanovnika ove općine. Iz KRO „Komunalac“ upozoravaju građane da vodu za piće ne koriste bez prethodnog prokuhavanja.

- O svim narednim mjerama koje će se preduzimati do normalizacije stanja, korisnici usluga će biti informisani putem medija i obavještenja istaknutih na vidnim mjestima u naseljima i na ulazima objekata kolektivnog stanovanja. Higijenski ispravne vode vrši će se putem cisterne. Za potrebe dopreme vode za piće od strane JKP „Komunalac“ , kao i za druge potrebne informacije potrebno je nazvati dežurnu službu preduzeća na telefon 033/420-346.

Građani ogorčeni

I prije rata ovdje je, kažu građana, padala obilna kiša, snijeg, ali nikada nije dolazilo do zamućenja izvorišta Krupa. Šuma se nemilosrdno sječe, i upozorenje stručnjaka još prije deset godina ako nadležni nešto ne preduzme da će doći do težih posljedice ovdje izgleda nije ozbiljno shvaćena. Sada usljed kiše najveći dio stanovnika ove općine, koji se snadbijevaju sa izvorišta Krupa ostaju bez vode.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.