REAKCIJE

Forto na pitanje "Avaza": Sindikatu doktora nismo ništa obećali, tek ćemo pregovarati

Ne mogu da ne primjetim da se rukovodstvo Sindikata radnika u zdravstvu, izgleda, više brine šta rade drugi sindikati nego šta je interes njihovih članova, kaže premijer KS

Edin Forto. A. SARAČEVIĆ

Piše: A. Saračević

2.12.2021

Na pitanje novinarke "Avaza" na današnjoj konferenciji za medije zašto već tri godine nije potpisan ugovor za zdravstvene radnike i kako komentira optužbe od članova Sindikata radnika u zdravstvu KS na njegov i račun Vlade KS, premijer Edin Forto rekao je da je to  krivica ovog sindikata.

- To što ne postoji kolektivni ugovor od 2019. pitanje je za rukvodstvo Sindikata radnika u zdravstvu koje je odbilo da potpiše puuđeni kolektivni ugovor.Onda su odbili još i novu ponudu koja je podrazumijevala povećanje medicinskom kadru na godišnjem nivou od pet miliona KM. Tri godine je prošlo, oni su do sada mogli imati već 15 miliona KM. Mogli smo pregovarati o novom kolektivnom ugovoru, a ovaj bi istekao da su prihvatili našu ponudu 2019. Ne mogu da ne primjetim da se rukovodstvo tog sindikata, izgleda, više brine šta rade drugi sindikati nego šta je interes njihovih članova. Mi smo uvijek bili tu za pregovore, a oni su odbili potpisati sve naše ponude. Zato nemamo kolektivni ugovor s radnicima u zdravstvu - naveo je Forto.




Oni su odbili ugovor

Istakao je da su nastavili komunikaciju sa Sindikatom doktora. 

Podsjetimo, član pregovaračkog tima Kantonalnog sindikata radnika u zdravstvu Jasmin Avdović optužio je Vladu Kantona Sarajevo na njegovom Facebook profilu da su obećali ljekarima povećanje od 550 do 660 KM, a medicinskim sestrama samo 40 KM.

Uz to, naveo je da su ljekari u jednoj od 18 javno-zdravstvenih ustanova u KS, u službenim prostorijama iste i to unutar radnog vremena uz alkohol slavili to povećanje.

- Nije tačno da im je obećano bilo šta. Pregovori tek trebaju da krenu. Razgovarali smo i sa novoformiranim Sindikatom srednjeg medicinskog osoblja, medicinskih sestara i tehničara i oni žele da otpočnu pregovore u skladu s novim Federalnim zakonom - naveo je Forto.


Bez informacija o slavlju uz alkohol

Dodao je i da će nastaviti razgovarati sa Sindikatom radnika u zdravstvu koji, kako je naveo, će se na kraju svesti na nemedicinski kadar.

Odgovorio je i da ne zna ništa informaciju da su pojedini ljekari u jednoj od javno-zdravstvenih ustanova uz alkohol utoku radnog vremena proslavljali povećanje koje im je dala Vlada KS.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.