ODLUKE

Most preko puta Vijećnice nosit će naziv po Muhamedu Filipoviću

Akademik Filipović je neprocjenjivo važan za kontinuitet državotvornosti Bošnjaka, razvoj države i društva, ali i diplomatije i politologije, navela je vijećnica Zukorlić-Pašalić

Usvojena inicijativa. Avaz

Piše: E. Ma.

30.12.2021

Općinsko vijeće Stari Grad na današnjoj sjednici usvojilo je inicijativu o dodjeli naziva mostu preko puta Vijećnice po imenu prof.dr. Muhameda Filipovića koja će biti upućena Gradskom vijeću na dalje postupanje.

Vijećnici iz Starog Grada usvojili su inicijativu Almedine Zukorlić-Pašalić (NiP).

- Još iz perioda drevne Bosne, možemo govoriti o kultu pismenosti i znanju srednjovjekovnih Bošnjaka i o tome da su Bošnjaci narod knjige i znanja. U historijskim izvorima se spominje postojanje Bosanskog Univerziteta, što ukazuje na najviši nivo pismenosti i kulture Bošnjaka čiji je najznačajniji reprezent modernog doba rahmetli akademik Muhamed Filipović. Akademik Filipović je neprocjenjivo važan za kontinuitet državotvornosti Bošnjaka, razvoj države i društva, ali i diplomatije i politologije s obzirom na njegov zapaženi angažman ambasadora u Velikoj Britaniji i Švicarskoj - napisala je Zukorlić-Pašalić na Facebooku.

Kako je navela, Općinsko vijeće Stari Grad je danas pokazalo visok stepen spoznaje i razumijevanja historije naše zemlje i spremnosti za poštovanje tradicije i ideala društva kojem pripadamo.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.