ZASTUPNIK SBB-A

Zvonko Marić upitao ministricu: Šta definiše razuman rok?

Ministrice vi ste jučer rekli Univerzitet bez zidova, ja bih volio da je to tako, možda je to Vaša zdrava ambicija, a ukoliko se ne poprave neke stvari u ovom zakonu bojim se da taj cilj neće biti ostvaren, rekao je

Zvonko Marić postavio pitanja ministrici. SCREENSHOT

S. S.

10.5.2022

Na sjednici Skupštini Kantona Sarajevo se raspravlja o Nacrtu Zakona o visokom obrazovanju. Nakon što je sinoć resorna ministrica Aleksandra Nikolić napravila uvodno izlaganje, pitanja za ministricu su postavljali zastupnici. Obratio se Zvonko Marić (SBB):

- Interes je ovo brojnih studenata koji osluškuju šta se dešava. Zakon je veoma važan. Ministrice vi ste jučer rekli Univerzitet bez zidova, ja bih volio da je to tako, možda je to Vaša zdrava ambicija, a ukoliko se ne poprave neke stvari u ovom zakonu bojim se da taj cilj neće biti ostvaren - rekao je Marić.

Imam nekoliko pitanja:

Član 31., stav V: Školarine i druge naknade na javnim visokoškolskim ustanovima. Student koji plaća školarine i upisuje se prvi put na godinu i koji je položio sve ispite iz tekuće godine i postigao je prosjek minimalno 8,5 oslobođen je plaćanja školarina, što se preciznije uređuje statutom. Pitanje glasi: Da li će svi studenti koji ostvare prosjek 8,5 biti oslobođeni plaćanja školarine? Da li se prosjek 8,5 odnosi na tekuću godinu ili na prosjek u sklopu studija?

Član 31., stav VI: Školarine i druge naknade na javnim visokoškolskim ustanova. Student koji je oslobođen plaćanja školarine i koji nije ostvario prosjek 8 ili je obnovio godinu, a oslobođen je plaćanja školarine gubi status studenta koji je oslobođen plaćanja školarine.

Član 97., član VIII: Rezultati završnih pisanih ispita moraju biti objavljeni na internet stranici ili elektronskoj platformi u razumnom roku. Pitanje glasi: Šta definiše razuman rok?

Član 100., stav V: Student koji je položio sve ispite ima pravo zadržati status studenta narednu studijsku godinu - Apsolvent i ima pravo polagati ispite u svim rokovima. Pitanje: Da li se ovo odnosi i na parcijalne ispite? Jer i u prethodnom  zakonu je bilo ovako precizirano, a nerijetko je bilo zabranjeno prisustvovati parcijalnim ispitima?, upitao je Marić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.