OBRAZOVANJE

Direktor sarajevske srednje škole za "Avaz": I djevojke upisuju stolarski i bravarski zanat, traže se zanimanja gdje se lakše dolazi do posla

Visok prosjek ocjena imale su učenice koje su upisale frizerski zanat, i ako bi se po tome gledalo, mnogo njih se moglo upisati na bilo koji smjer četvrtog stepena, kaže Ejubović

Ejubović na čelu Srednjoškolskog centra u Hadžićima. Avaz

Piše: R. B.

22.8.2022

U Srednjoškolskom centru u Hadžićima u prvom roku upisano je 186 učenika. Dok je dosta mjesta upražnjeno na gimnazijskom smjeru, prava jagma traje za upis na zanate.

Ono što je posebno interesantno je činjenica da je sve više učenica zainteresirano za izučavanje onih zanimanja koja su dosad važila za muška. 


Manji interes za gimnaziju

Tako su se učenice prijavile da izučavaju zanate za stolara, bravara, mašinskog tehničara, CNC tehnologa, a i prošle godine zabilježen je ovakav trend.

- CNC tehnologija je novo zanimanje koje prvi put uvodimo u nastavu. Automatski se upravlja mašinom. Ukuca se program rada i mašina sama obavlja posao. Inače, 95 posto upisanih učenika na frizerskom smjeru je ženskog spola, gotovo svi primljeni za kuhara su također djevojke, a dvije trećine njih upisale su trgovački smjer - kazao nam je Selver Ejubović, direktor Srednjoškolskog centra u Hadžićima.

Iako je nekada gimnazijski smjer bio veoma popularan, sada je interes potpuno drugačiji.


Sve manje učenika

- Visok prosjek ocjena imale su učenice koje su upisale frizerski zanat, i ako bi se po tome gledalo, mnogo njih se moglo upisati na bilo koji smjer četvrtog stepena. Tako je i s nekim učenicima koji su se odlučili da upišu druge zanate. Međutim, očito je da se traže zanimanja gdje se u današnje vrijeme lakše dolazi do posla. To je jedan od razloga što i djevojke upisuju zanate kao što su stolarski, bravarski i drugi. Ono što zabrinjava je činjenica da je danas u školama sve manje učenika, jer kompletne porodice odlaze vani - kazao nam je Ejubović.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.