SREDNJOBOSANSKI KANTON

MIZ Jajce: Obnovili sve porušene džamije

Glavni imam Zehrudin ef. Hadžić za "Avaz"

E.C.

29.12.2016

Zehrudin ef. Hadžić, glavni imam Medžlisa islamske zajednice Jajce, persona koja je svojom energijom, dinamičnošću, te načinom vođenja zajednice dala novu dimenziju vjerskom, kulturnom, društvenom pa i političkom životu našeg grada.

Pojedini podržavaju njegov rad, pojedini smatraju da je previše društveno angažovan i uključen u sve procese i zbivanja u Jajcu, ali činjenica je da se njegov rad i rad kao imama i zaposlenika Institucije na čijem je čelu ne može se ignorisati.

- Simbolika samog sjedišta Medžlisa u centru grada, pored puta, na ruku ljudima argumentovano ide sa našom vizijom da budemo u centru zbivanja kao pomoć i rješenje, a ne kao remetilački faktor. Kao institucija ne smijemo sebi dozvoliti luksuz kada nam dođu članovi zajednice kao i svi građani sa određenim problemom i poteškoćom da kažemo da nismo „nadležni“. Moji imami imaju misiju zajedno sa mnom, a isti tako dužni smo da uvijek interes zajednice stavljajmo iznad svog ličnog interesa. To zahtjeva veliku žrtvu, to zahtjeva mudrost da se mijenjaju stvari koje se mogu promjeniti i strpljenje stvari koje se ne mogu promjeniti sve za rad interesa zajednice - govori Hadžić.

Usvojili desetgodišnju strategiju razvoja MIZ „Jajce“.

- U toku 2016. godine izradili smo i usvojili dokument strategije razvoja MIZ Jajce za period 2015-2025., jer bez jasne vizije i i jasnih ciljeva nema napretka. Bošnjaci ne mogu dozvoliti sebi da žive od danas do sutra bez jasnih ciljeva. Medžlis aktivno radi na unapređenju vjerskog života, te je u mnogim segmentima vidljiv uspjeh. Posebno se možemo pohvaliti uspjehom u prikupljanju zekata i sadekatu-l-fitra u bejtu-l-mal, gdje su vjernici pokazali odgovornost, te možemo reći da smo jedan od najuspješnijih Medžlisa na području Muftiluka Travnik po ovome osnovu - govori nam glavni imam MIZ „Jajce“.

Na jajačkom području poslije rata izgrađeno 26 džamija. U toku je izgradnja džamije u naselju Volijaku.

- U toku agresije na Bosnu i Hercegovinu sve džamije i mesdžidi porušeni su do temelja. Nakon povratka naš Medžlis je uspio da izgradi i obnovi sve porušene džamije i mesdžide i izgradi nove u mjestima u kojima nisu bili. Ukupno je izgrađeno 26 džamija, 14 mekteba i mesdžida i 14 imamskih stanova. U toku je dovršetak izgradnje mesdžida u džematima Šerići i Klike, izgrađen je mesdžid u Bravnicama, gdje nije prije bilo vjerskih objekata. Deset džamija opremljeno je grijanjem. U toku je izgradnja džamije na Volijaku u čijem kompleksu se nalazi i vrtić koji planiramo, otvoriti čim se opremi didaktičkom opremom i prikupe potrebna dokumenta.

Nema nekih posebnih problema osim usporenosti dobivanja potrebnih dozvola što je problem i drugih vjerskih zajednica u Jajcu i BiH, kao i kod potrebe pojedinaca i drugih institucija. Općina i općinske službe imaju razumijevanje kada su u pitanju vjerski objekti u izgradnji kao što je džamija na Volijaku ili crkva u Podmilačju - govori Hadžić.

Saradnja sa drugim vjerskim zajednicama u Jajcu je površna.Potrebni su novi sadržaji kako bi ojačali saradnju.

- Saradnja postoji, ali je površna i stidljiva. Treba je relaksirati. Jajce već deset godina ima manifestaciju „Plivske omahe“ koja je jedinstvena u našoj državi. Taj vid saradnje je na umjetničko-kulturološkom nivou. Trebaju nam sadržaji na kojima će saradnja među vjernicima biti prisnija, to su one „sitne stvari“ koje čine život, kao što su zajedničke kafe, druženja, razgovori, pomaganje siromašnim - kategoričan je Hadžić.

Vjerski život u svim džematima organizovan je tokom čitave godine, a ibadeti se obavljaju na 40 mjesta.

- Medžlis Jajce ima 14 džemata u kojima se odvijaju stalni ibadeti u 6 dana u sedmici i mektebska nastava. Od prošle godine uveli smo da se u svim džematima koji nemaju stalnog imama obavlja jedan namaz sedmično i mektebska nastava. U toku mjeseca ramazana ibadeti se obavljaju na 40 mjesta. Pored šehidskim mevluda i mubarek dana i noći, Medžlis ima dvije prepoznatljive manifestacije koje traju po nekoliko dana: manifestacija „Spomen njima, po(r)uka nama -dani šehidskog mevluda i obilježavanja zločina na području MIZ Jajce“ i manifestacija „Dani Bošnjaka Šipova“.

Bošnjaci Šipova i Jezera spadaju u skupinu vjerskih-nacionalnih manjina u tim opštinama. Teritorijalno pripadaju Medžlisu Jajce. Naša pomoć se manifestuje kroz posjete, podjele paketa, kurbana i finansijsku pomoć za egzistiranje džemata u tim mjestima. Naravno, pomoć je i kroz saradnju sa predstavnicima društvene vlasti i sa vjerskim predvodnicima. Također, Bošnjacima pomažemo i u artikulisanju prava Bošnjaka na tom području - kaže Hadžić.

Hutba glavnog imama o obrazovanju i podijeli srednjih škola u Jajcu izazvala je različite reakcije.

- Što se tiče problema obrazovanja u srednjim školama u Jajcu javnost treba da zna da sam 2007/2008 bio član Školskog odbora srednje škole „Nikola Šop“ kada je počela inicijativa za uvođenje nacionalne grupe predmeta u dvije srednje škole u Jajcu za učenike Bošnjake, to je bilo poslije uvođenja Bosanskog jezika. Tadašnji i sadašnji predstavnici Hrvatske politike u Jajcu i Uprave srednjih škola ponudili su upravo ono za šta danas zloupotrebljavaju djecu, učenike srednjih škola – protiv čega se bore, tj. podjelu škola; jedna Bošnjacima, jedna Hrvatima. Politički predstavnici Bošnjaka nisu prihvatili jer je to bilo u smjeru dezintegracije Bosne i Hercegovine. Danas, kada nakon deset godina Bošnjački političari nisu ostvarili pravo Bošnjačke djece, pribjegli su podjeli škola. To nije bio stav Medžlisa IZ Jajce, nego da djeca ostaju zajedno u školama, a da se uvede nacionalna grupa predmeta za učenike Bošnjake ili bar dva predmeta, geografije i historije - govori Hadžić.

Glavni imam osvrnuo se na trenutnu politčku situaciju u Jajcu, gdje još nije formirano OV zbog raspodjele direktorsih funkcija u javnim institucijama.

- Strategija Bošnjaka treba da bude transparentna, ustrajna, baš onakva čemu učimo našu djecu u mektebima. U toj strategiji nema mjesta trgovini javnim dobrom, ima pravedne raspodjele rukovođenja u skladu sa znanjem i kompetencijama, nema mjesta za strah, ultimatume i neosnovane ustupke, i nema mjesta za izdaju - rekao je za kraj Hadžić.

Medžlis Jajce može se pohvaliti da ima poprilično opremljene mektebske učionice, koje pohađa oko 900 djeca u 30 mekteba na području jajačkog Medžlisa, koje obuhvata Jezero i Šipovo. U toku 2014-e godine mektebi su opremljeni savremenom opremom donacijom TIKA-e.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.