Zabrinutost prosvjetara u kantonu: Doškolovanje nakon 20 godina rada?

Az. M.
28.01.2018 15:12

Foto: Zaposleni su stekli zvanja po ranijim zakonima ( Arhiv)

Najavljene izmjene Nastavnog plana i programa (NPiP), kojima bi u školama u kojima se izvodi nastava na bosanskom jeziku nastavni kadar s manje od 20 godina radnog staža i 300 ECTS bodova morao proći proces doškolovanja, srednjobosanski prosvjetari primili su sa zabrinutošću.

Stručna sprema

Ove izmjene NPiP zagovara Kantonalno ministarstvo obrazovanja, nauke i sporta SBK.  

Nezavisni sindikat osnovnog obrazovanja i odgoja SBK (NSOOiO), na čijem je čelu Muhamed Pajić, naglašava kako se radi o scenariju koji je već viđen u proteklom mandatu u školama koje rade po hrvatskom nastavnom planu i programu.

- Profil stručne spreme je utvrđen Zakonom o osnovnoj školi, te se nižim aktima ne mogu mijenjati njegove odredbe. U pitanju je klasična sprega Ministarstva i privatnih fakulteta, koji bi, na ovaj način, dobili nove "klijente” bez ikakvog zakonskog i moralnog pokrića – kaže Pajić.

Zakonski okviri

Naglašava kako sindikalni predstavnici već izvjesno vrijeme pozivaju na izmjene Zakona o osnovnoj školi koji bi adekvatno uredio devetogodišnje obrazovanje, bolonjski sistem stjecanja zvanja, potom uvođenje škole u zakonske okvire.

Po njemu je nedopustivo da se zakon primjenjuje retroaktivno 15-20 godina i da se, u trenutnim okolnostima, uvjetuje i mijenja radnopravni status zaposlenih.

- Svi zaposleni u osnovnom obrazovanju stekli su zvanja i zasnovali radni odnos po zakonima koji su važili u to vrijeme. Neprihvatljivo je dovoditi tu činjenicu u pitanje radi parcijalnih interesa pojedinaca i fakulteta, u ovo vrijeme kada se veliki broj prosvjetnih radnika nalazi u teškoj materijalnom stanju – poručio je Pajić.

Zaštita članova  

Pajić naglašava kako Sindikat ne prihvata retroaktivnu primjenu nikakvog zakona i učinit će sve da se ta nakana ospori kod nadležnih pravosudnih institucija. Kako bi zaštitili svoje članove obratit će se i nadležnim pravosudnim i međunarodnim institucijama.

NA VRH