SREDNJOBOSANSKI KANTON

Mještani Kruščice dežuraju 24 sata: Na -15 i dalje budno motre na rijeku

Improvizirani objekt postao središtem sela

D. PUCAR

3.3.2018

Ni ekstremna hladnoća nije spriječila mještane Kruščice da i dalje dežuraju i budno motre na svaki pokušaj nastavka radova na mini hidrocentrali u vodozaštitnoj zoni Ilidža.

Imaju i struju

U improviziranom objektu, koji je u međuvremenu postao simbol sloge i mjesto okupljanja, mještani provode 24-satna dežurstva. Osim grijanja, tamo su proveli i električnu energiju pa druženja traju do kasno u noć.

No, jednim okom uvijek paze da radne mašine ne prođu, a posebno ih brine, kažu, skori početak radova i na drugoj mini hidroelektrani na rijeci Kruščici.

- Čuli smo da je policiji za mart najavljen početak radova i na drugoj hidroelektrani. Malo smo istražili i došli do zaključka da firma koja je dobila koncesiju ne postoji, otvorena je samo zbog toga, potom i ugašena. Pa kako sad počinje radova - kazala je mještanka Amela Zukan.

Dodaje da borba Kruščičana nikad neće stati.

- Opet ćemo stati, ako treba, i pred specijalce, ne bojimo ih se. Ipak, i sljedeći put će ići žene, ne damo muškarcima, jer vidjeli ste šta rade nježnijem spolu, zamislite šta bi uradili njima - dodala je Zukan.

Ni 15 stepeni ispod nule, koliko je izmjereno ovih dana u ovom viteškom mjestu, ni duboki snijeg nisu ih spriječili da i dalje budno paze.

Mještani Kruščice dežuraju 24 sata dnevno

 Kupovina drva

- Uskoro će biti sedam mjeseci kako smo tu, izdržali smo i zimu iako su mnogi mislili da ćemo odustati. Između sebe sakupimo po marku, dvije ili pet i svako 10 dana kupimo drva, a smjene smo organizirali tako da svaka dva-tri dana odradimo po jednu. I dalje smo motivirani i ne odustajemo - rekla je Zukan.

Prijete samospaljivanjem

Mještani su toliko odlučni da smo prilikom naše posjete čuli i nekoliko ekstremnih prijedloga.

- Dogovorili smo se da ćemo, ako bude trebalo, izvršiti samospaljivanje. Ako policija još jednom krene na nas, polit ćemo se benzinom i zapaliti. Ako nema drugog načina, i na to smo spremni da odbranimo rijeku - rekao je Esad Zukan.

 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.