RUDNIK

Rudari prve smjene Rudnika "Abid Lolić" jutros sišli u jamu, proizvodnja nastavljena

K.K.

25.5.2018

Proizvodnja u Rudniku "Abid Lolić" u Biloj kod Travnika nastavljena je jutros nakon jučerašnje obustave u drugoj i trećoj smjeni. Povod za obustavu bila je navodna smjena jednog od nazornika proizvodnje. Informaciju o nastavku proizvodnje potvrdili su nam i direktor Rudnika i predsjednik Sindikata.

- Prva smjena je redovno otišla na posao. Povod za jučerašnju obustavu u drugoj i trećoj smjeni su javašluk, nerad i politika. Jutros prvih 20 minuta je bilo otpora, ali nakon što sam dao upute, rudari su se vratili u jamu i nastavljena je redovna proizvodnja – potvrdio nam je Abdulah Garača, direktor rudnika "Abid Lolić" u Biloj.

Informaciju je potvrdio je Dževad Husić, predsjednik Sindikata u Rudniku, koji ističe kako nije bilo nikakvog razloga za obustavu proizvodnje.

- Nadzornik je upućen na godišnji odmor, a radnici su to drugačije protumačili. Disciplinski postupak će biti proveden, a razloga za obustavu proizvodnje nije bilo – tvrdi Husić.

Direktor Garača nam je kazao kako je prilikom stupanja na funkciju direktora zatekao deficit od oko 33 miliona KM. U proteklom periodu smanjena su dugovanja, a značajno je investirano i u modernizaciju proizvodnje i sigurnost.

- Do prije tri godine to nije ličilo na rudnik i na jamu. Sada smo to doveli u stanje da se može normalno hodati. Ove godine planirane su nove investicije i kupovina mašina za bušenje i dopremu kako ljudi ne bi morali da nose taj teret - naglašava direktor Garača.



Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.