Kiseljak: Preminuo osnivač i predsjednik Islamske zajednice Split Hazim Žolja

Iza sebe ostavio velike plodove rada

Kiseljak: Preminuo osnivač i predsjednik Islamske zajednice Split Hazim Žolja

Osnivač i prvi predsjednik Islamske zajednice Split Hazim Žolja, rodom iz kiseljačkog naselja Paleža, je preminuo. Žolja je iza sebe ostavio velike plodove rada i hizmeta zajednici.

Naime, Hazim Žolja, rođen 1.12.1937. godine u Gornjem Paležu, od 1966. do 1969. godine živio je i radio u Zadru, gdje je pokrenuo građevinski obrt, a od 1969. do 1999. godine živio je i radio u Splitu. Prema pričama njemu bliskih ljudi, Žolja je sanjao da ga budi ezan u Splitu. Nakon tog sna on je 18. 7.1983. godine održo prvi inicijalni sastanak o osnivanju IZ, kojem je i prisustvovao i rahmetli Muhamed Salkić, tadašnji sekretar Rijaseta IZ u BiH, Hrvatskoj i Sloveniji.

Na sastanku je donesen zaključak o osnivanji IZ Split. Imajući u vidu da je Split tada imao više od 2.000 muslimana, osnivanje IZ podržao je i tadašnji nadbiskup. Žolja je tada izabran za prvog predsjednika IZ Split.

Osim svega navedenog, Hazim Žolja je dao snažan doprinos prosperitetu i IZ kiseljačkog kraja. Dženaza će se klanjati danas nakon ikindija–namaza u naselju Paležu, a na mezarju Brodac.

Preuzmite aplikacije Dnevnog avaza za Android i iOS.

NA VRH