AKTUELNO

Srednjobosanski kanton dobiva ministarstvo za mlade

Poduzeti mjere i spriječiti odlazak građana

Skupština SBK. Avaz

Fena

30.4.2019

Skupština Srednjobosanskog kantona (SBK) prihvatila je Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o organizaciji i djelokrugu ministarstava i drugih tijela Uprave SBK, kojim je predviđeno da Ministarstvo obrazovanja, nauke, kulture i sporta postane nadležno za pitanje mladih.

- S obzirom na to da se mladi susreću s nizom problema koji otežavaju njihov život u SBK, a zbog čega se najčešće odlučuju za odlazak u zemlje zapadne Evrope, moramo što prije poduzeti mjere kako bismo ih zadržali - navela je zastupnica Suzana Krišto (HDZ BiH), koja je predložila nacrt zakonskih izmjena.

Krišto je istakla kako je, osim izmjena nadležnosti Ministarstva, nužno i dodati nova radna mjesta, čiji će se uposlenici baviti isključivo pitanjima mladih.

- Predlažem Ministarstvu da, paralelno sa izmjenom Zakona, predloži izmjenu Pravilnika o unutrašnjem ustrojstvu i sistematizaciji radnih mjesta - navela je Krišto.

Kako je navedeno u obrazloženju, predložene zakonske izmjene ne zahtijevaju velike izdatke te mogu biti finansirane iz tekuće rezerve budžeta SBK za 2019. godinu.

Skupština SBK usvojila je danas i izvještaje o radu i izvršenju finansijskih planova za nekoliko kantonalnih zavoda i službi.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.