TRAVNIK

Olakšati život djeci s poteškoćama u razvoju

Odlazak psihologu je zaista veoma bitan segment za porodice koje se suočavaju s ovakvim problemima, kaže Alispahić

Prijateljica Alma sa sinom koji je prepun ljubavi. E. Nišić

E. NIŠIĆ

1.6.2019

Humanitarno udruženje “Sreća za sve” Travnik osnovano je početkom aprila ove godine. Cilj ovog udruženja je unapređivanje prava i položaja osoba s invaliditetom, uključenje takvih osoba u sve oblasti života ravnopravno s drugima, podrška roditeljima kao ključnog faktora u takvim slučajevima, poticanje i razvoj potrebnih ustanova kao što je centar za rehabilitaciju.

 Podići svijest

- Želimo podići svijest javnosti o problemima u vezi s invalidnošću radi uklanjanja predrasuda, kulturoloških i psiholoških barijera, poticanje edukacije i stručnog usavršavanja osoba koje rade s osobama s invaliditetom. Ideja o osnivanju ovog udruženja došla je kao rezultat jednog mog teškog perioda – kaže Emina Alispahić, predsjednica Udruženja.

Kao i svaka druga majka, nije mislila nikad da bi mogla imati dijete s poteškoćama u razvoju.

- Nakon smrti mog sina, koji me naučio da je drugačije samo nešto ljepše, a da posebnosti treba više voljeti, došla sam u fazu anksioznosti i perioda kada sam se počela pitati kud dalje. Na inicijativu porodice, počela sam da idem na psihoterapije, te uvidjela da patim od anksioznosti i depresije, a da toga nisam bila ni svjesna, pokušavajući prikriti svu tugu i ne zamarati ljude oko sebe – ističe Alispahić.

Alispahić: Poticanje edukacije. E. Nišić

Prema njenim riječima, odlazak psihologu je zaista veoma bitan segment za sve porodice koje se suočavaju s ovakvim problemima.

Teške faze

Ističe da bi voljela popraviti kvalitet porodica te djece jer sami oni znaju kako je teško prolaziti sve te faze, te važnost rane intervencije i rada s takvom djecom.

quote
<p>&nbsp;Meni <span style="background-color: initial;">je vjera puno pomogla. Mislim da sam najveći stepen vjerovanja imala kad su rekli da se ne nadamo, da svaki tren može preseliti, jer se moj Emin dugo po rođenju borio za život. Jednostavno, tada vidite koliko ste nemoćni i slabi, ističe Alispahić.&nbsp;</span></p>

- Pozivam roditelje da se jave na Facebook stanicu Humanitarno udruženje “Sreća za sve”. Upoznala sam puno majki koje su mi sada prijateljice, a na koje sam ponosna. Izdvojila bih Almu, koja ima 13-godišnjeg dječaka s Downovim sindrom koji je pun ljubavi – ističe Alispahić.

Naglašava da njeno udruženje trenutno djeluje samostalno te se finansira iz vlastitih sredstava. Međutim, očekuje podršku ustanova i grada Travnika, ali i firmi kako bi adekvatno mogli odgovoriti zadacima.

Mjesecima u bolnici  

- Ja sam nakon psihičkog oporavka rekla sebi da se, kao što i vjerujem, ništa nije desilo slučajno te da trebam probati pomoći tim porodicama i djeci. Kad imate jedno takvo dijete, nerijetko ste mjesecima osuđeni na bolnicu te tu upoznajete majke koje vam postaju kao porodica - naglašava Alispahić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.