NEZADOVOLJSTVA

Država mora riješiti problem zapošljavanja djece šehida

Jedan RVI od 20 do 50 posto invaliditeta ne može da živi od 37 do 95 KM, što je za većinu njih jedini izvor primanja i prihoda

Pri traženju posla nemaju nikakav prioritet. Ilustracija

Piše: A. MANDŽIĆ

21.7.2019

U Savezu RVI Srednjobosanskog kantona nisu zadovoljni svojim trenutnim statusom. Punih deset godina nije bilo nikakvih povećanja ličnih i porodičnih invalidnina. 

Drugi način

- Sredstva koja ostaju od ušteda boračkih kategorija se dijele drugim boračkim organizacijama. Mislim da to država mora rješavati na potpuno drugačiji način i da se mora mnogo više uključiti u probleme demobilisanih boraca i ratnih vojnih invalida. Jedan RVI od 20 do 50 posto invaliditeta ne može da živi od 37 do 95 KM, koliko iznosi njihova lična invalidnina, što je za većinu njih jedini izvor primanja i prihoda. Praktično ne znam ni kako preživljavaju i kako prehranjuju svoje porodice – kaže predsjednik SRVI SBK Ekrem Julardžija.

Julardžija: Ne znam kako preživljavaju. Avaz

Ističe da je Savez kojem je na čelu odavno spoznao problematiku koja tišti ovu populaciju i prije više od 20 godina su formirana dva preduzeća „Apel promet“ i „RVI prevoz“, u okviru kojih je zaposleno više od 50 radnika. 

- Njih šest, sedam su djeca šehida i poginulih boraca, dva naša mlada direktora preduzeća su šehidska djeca. Dali smo priliku tim ljudima da se dokazuju, da pokažu šta znaju u našoj društvenoj zajednici nakon okončanja fakultetskog obrazovanja. Nadam se da će se našim primjerom povesti naše općinske organizacije, kantonalni savezi ratnih vojnih invalida, pa i Savez RVI FBiH. Zapošljavanje boračkih kategorija smatramo jednim od ključnih stvari, ne samo za RVI nego za cjelokupnu boračku populaciju – naglašava Julardžija.

Prednost pri zapošljavanju šehidske i djece RVI smatra floskulom.

Samo floskula

- Nažalost, to je samo floskula. Mi nemamo zakonske regulative koja bi uredila tu oblast. Mi moramo donijeti zakon na državnom nivou i u okviru njega definirati da uistinu djeca boračkih populacija imaju prednost pri zapošljavanju. Jedan takav zakon se mora donijeti na najvišem državnom nivou, a nakon toga se mora spuštati i na kantonalni i na federalni nivo – ističe Julardžija.

SMATRA kako se u okviru tog zakona moraju propisati i kaznene odredbe za sve one ljude koji se ne ponašaju u skladu s potrebama boračkih populacija 

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.