TUZLANSKI KANTON

Uz pravovremene podatke lakše preventivno djelovati

Kontrola zagađenja iz velikih postrojenja

E. SKOKIĆ

27.12.2016

Vlada Tuzlanskog kantona na svom jučerašnjem redovnom zasjedanju zatražila je od Federalnog ministarstva okoliša i turizma da Ministarstvo za prostorno uređenje i okoliš TK ima stalni pristup podacima o izmjerenim emisijama zagađenja iz postrojenja velikih privrednih subjekata.

Čekanje izvještaja

Naime, nakon posljednje havarije u lukavačkoj ''Sisecam Sodi'' na izvještaj Federalnog ministarstva se, prema riječima resornog ministra Hasana Fehratovića, čekalo osam dana.

- Veliki privredni subjekti su, sukladno Pravilniku o monitoringu emisije zagađujućih materija u zrak, obavezne da kontinuirano mjere emisije. Nama su ti podaci potrebni da bismo u najkritičnijem razdoblju donijeli adekvatne mjere. Tražimo i pojačan nadzor Federalne uprave za inspekcijske poslove, a od Grada Tuzle te općina Lukavac i Živinice da ubrzaju postupke toplifikacije - kazao je Fehratović.

Mjera Vlade Kantona Sarajevo o saobraćanju motornih vozila po principu par-nepar za sada se na području TK neće razmatrati, jer posljednjih dana nije ubilježeno prekoračenje graničnih vrijednosti zagađenja zraka.

Vlada TK je dala saglasnost na uplatu 45.000 KM Službi za zapošljavanje TK za realizaciju programa zapošljavanja Roma. Prema podacima iz oktobra 2016. godine, na evidenciji Službe za zapošljavanje nalaze se 592 pripadnika romske nacionalnosti.

Posao za Rome

- Programom je predviđeno sufinansiranje poslodavaca za zapošljavanje Roma u iznosu od po 625 KM mjesečno po jednoj osobi tokom 12 mjeseci, što je 7.500 KM po jednoj osobi. Poslodavac je dužan da zaposlene osobe u radnom odnosu zadrži najmanje godinu i obavezuje se da istovremeno neće otpustiti postojeće zaposlenike radi zapošljavanja osoba romske nacionalnosti - pojašnjava resorna ministrica Danijela Simić.

Poslovanje aerodroma

Vlada TK dala je saglasnost na plan poslovanja Međunarodnog aerodroma Tuzla za 2017. Direktor aerodroma Rifet Karasalihović ističe da je planirano da se u narednoj godini iz tuzlanske zračne luke preveze oko 450.000 putnika.

- Intenzivno ćemo raditi i na razvoju kargo saobraćaja, kao i na projektima izgradnje i proširenja postojećih infrastrukturnih objekata. Također, planirani su i pregovori s drugim kargo avioprijevoznicima, u cilju pozicioniranja teretnih aviona na našem aerodromu - kaže Karasalihović.

 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.