TUZLANSKI KANTON

Najmnogoljudniji kanton zabilježio rast važne privredne grane: Prihodi od turizma veći za 20 posto u odnosu na prošlu godinu

Međunarodni aerodrom Tuzla: Bitna karika u razvoju turizma

Piše: A. HADŽIĆ

26.9.2017

Prihodi od turizma na Tuzlanskom kantonu, prema sadašnjem stanju, veći su za 20 posto u odnosu na prošlu godinu, koja je, prema zvaničnim podacima, završila s više od 24 miliona maraka dobiti.  

Rad inspektora

Prema riječima Mirsada Gluhića, ministra trgovine, turizma i saobraćaja u Vladi TK, turizam je u ovom kantonu među vodećim privrednim granama, čemu uveliko doprinosi rad Međunarodnog aerodroma Tuzla, preko kojeg će, prema očekivanjima, u ovoj godini proći blizu 500.000 putnika.

- Činimo sve na uvođenju u sistem svih aktivnosti koje se tiču razvoja turizma. Još su turistički resursi Kantona nedovoljno iskorišteni i činimo sve da se taj segment dovede na jedan respektabilan nivo. Poseban nam je prioritet poboljšanje ugostiteljske ponude. Naši inspektori su svakodnevno na terenu, obilaze ugostiteljske objekte, a sve da bi ugostiteljska ponuda odgovorila zahtjevima turista - navodi Gluhić.

Plan sanacije

Ministar Gluhić ističe da je u planu i sanacija regionalnih cesta u TK, što bi, također, doprinijelo razvoju turizma u ovom kantonu. Bude li realiziran planirani kredit kod Razvojne banke BiH, sredstva će biti utrošena za asfaltiranje nekoliko kilometara regionalnih cesta.


Gluhić: Poboljšati ugostiteljsku ponudu

Kredit za ceste

- Tačno je da Tuzlanski kanton u odnosu na druge kantone u Federaciji ima daleko najbolje riješene regionalne ceste, premda to ipak nije prema visokim evropskim standardima. Potrebno nam je oko 25 miliona maraka kredita da bismo asfaltirali preostali dio regionalnih cesta te modernizirali i tehnički poboljšali postojeće ceste, a sve radi što bolje sigurnosti učesnika u saobraćaju - navodi ministar Gluhić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.