TUZLANSKI KANTON

Zahvaljujući inicijativi SBB-a, mladi bračni parovi oslobođeni plaćanja poreza pri kupovini stana

Olakšica za mlade bračne parove koji prvi put kupuju stan

M. MUHAMEDBEGOVIĆ

13.6.2018


Zahvaljujući inicijativi koju je Savez za bolju budućnost (SBB) BiH podnio prilikom kreiranja budžeta Tuzlanskog kantona za 2018. godinu, mladi bračni parovi koji prvi put rješavaju svoje stambeno pitanje oslobođeni su plaćanja poreza na promet.

Dobna granica   

Naime, plaćanje poreza na promet nepokretnosti i prava u slučaju prijenosa vlasništva na stanovima do 70 kvadrata bit će oslobođeni mladi bračni parovi koji prvi put rješavaju svoje stambeno pitanje i koji u periodu do početka primjene ovog zakona nisu ili nisu bili vlasnici, odnosno, posjednici nepokretnosti koja je služila ili služi za stanovanje.

Također, Vlada TK je predložila i da se dobna granica pomjeri na navršenih 35 godina starosti, što je gornja granica prema drugim zakonskim propisima. Iz budžeta TK za ove namjene u 2018. godini bit će izdvojeno 100.000 KM.

Kantonalna vlada utvrdila je Prijedlog zakona o dopunama zakona o porezu na promet nepokretnosti i prava koji je upućen u skupštinsku proceduru.

 Više sredstava

- Potrebno je da učinimo više konkretnih poteza kako bismo uvjerili mlade ljude da ostanu ovdje, da ne zapadnu u apatiju i beznađe. Ovih 100 hiljada maraka samo je kap u moru, ali hajde da pokažemo bar trunku razumijevanja i da narednih godina pokušamo izdvojiti više sredstava kako bismo olakšali onima koji se odluče za kupovinu stana – poziva Fuad Hadžimehmedović, predsjednik Kluba SBB–a u Skupštini TK i jedan od pokretača ovog pitanja.

 Konstantna briga

Prema Hadžimehmedovićevim riječima, SBB se tokom mandata kroz više projekata i inicijativa zalagao za mlade, a takva praksa nastavit će se i ubuduće. Tako je na inicijativu SBB–ovih poslanika u Skupštini TK omogućena naknada za porodilje, besplatna zdravstvena zaštita za djecu, studente, nezaposlene, udžbenici za djecu i niz drugih inicijativa. Subvencioniranjem stambenog zbrinjavanja mladih bračnih parova, smatra Hadžimehmedović, zaokružena je jedna cjelina brige za mlade.


Hadžimehmedović: Konkretni potezi

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.