PARLAMENT FBIH

Obradović: Potrebna je elektronska prijava za vakcinaciju u FBiH

Zastupnik Goran Akšamija upitao je koliko cjepnih centara ima FBiH

Sjednica se održava putem „CiscoWebex“ platforme. PrintScreen

Piše: E. H.

30.3.2021

U nastavku sjednice Predstavničkog doma Parlamenta FBiH zastupnici su imali priliku postaviti svoja pitanja i podnijeti inicijative.

Šef Kluba SDP-a u Predstavničkom domu Damir Mašić postavio je zastupničko pitanje.


Odgovor Vlade FBiH

- Zamolio bih da Vlada FBiH nas izvijesti o tome šta je poduzela u kontekstu zaključaka usvojenih na posljednjoj vanrednoj sjednici. Također, zaključci su imali i karakter poboljšanja ekonomskih prilika. Moje pitanje je da Vlada FBiH nas izvijesti o tome šta su poduzeli – kazao je Mašić.

Zastupnik Albin Muslić (SDP) uputio je jedno zastupničko pitanje.

- Interesira me šta je za doznakom sredstava za Bihać, konkretno domove zdravlja i zdravstvene ustanove. Obećano je 3 miliona KM, a Dom zdravlja u Bihaću je uništen u zemljotresu – kazao je Muslić.

Zastupnica Amela Kuskunović (Naša stranka) predložila je inicijativu.

- Vladi FBiH upućuje inicijativu za dopunu liste lijekove s ciljem uvrštavanja lijeka „Metotreksat“. Ministarstvo zdravstva FBiH mora hitno reagirati na ovo i osigurati snabdijevanje lijekovima FBiH – naglasila je Kuskunović.

Zastupnik Senaid Begić (SDP) uputio je dva zastupnička pitanja.

- Naplaćuje li Porezna uprava FBiH naplaćuje poreze svjetskim digitalnim gigantima koji posluju u BiH, a poput „Googlea“. Prema dostupnim informacijama ove kompanije ne plaćaju poreze, a oglašavanje je na području BiH povećano. Porez na digitalne usluge je u formi prijedloga u susjednim državama – kazao je Begić.

Zastupnica Jasmina Zubić (SDP) pokrenula je inicijativu da se u tematsku sjednicu Parlamenta FBiH o zdravstvu uvrsti tema o darivaocima krvi.


Kenela Zuko (SDA)

Zastupnica Kenela Zuko (SDA) predložila je dvije inicijative.

- Da zadužimo Federalno ministarstvo obrazovanja i nauke izvrši analizu zakonskih i podzakonskih akata u oblasti obrazovanja u FBiH. Predlažem i dopunu Zakona o radu, a konkretno se odnosi na pripravnički rad. Ukoliko lice radi sa srednjom stručnom spremom, a steklo je drugu diplomu, mora dati otkaz, te krenuti sa stažem da bi se onda ponovo zaposlio – pojasnila je Zuko.

Zastupnik Amer Obradović (NB) imao je dvije zastupničke inicijative.

- Prva je za uvođenje elektronske prijave za izražavanje interesa za vakcinaciju. ovo je vrlo važno kako bi masovnu imunizaciju dočekali spremni – istakao je Obradović.

Zastupnik Goran Akšamija kazao je da Zavod za javno zdravstvo FBiH i kantona dostave informacije o imunizaciji.

- Koliko ima cjepnih centara u FBiH, gdje se skladište vakcine, te koliko imamo vozila za transport vakcina – upitao je Akšamija.

Zastupnica Elzina Pirić kazao je da joj je pripao težak zadatak da informišem da je u nedjelju je u RMU Banovići došlo do eksplozije i požara, a zatvorena je kompletna jama, a rudari su poslati na prinudni odmor. 

- Na svu sreću sve je prošlo bez ljudskih država. Rerzultat je to nestručne uprave - istakla je Pirić.

Zdravstveni radnici

Zastupnik Asim Kamber (SDA) predložio je da se 10 miliona KM osigura za dodatak na plaću zdravstvenim radnicima u FBiH. 

- Ova pandemija je njiohov život pretvorila u neprekidan rad. Ovo je najmanje što možemo uraditi da pošeljemo poruku da cjenimo ono što oni rad - kazao Kamber. 

Zastupnik Husein Rošić (SDA) predložio je dvije inicijative i postavio je dva pitanja. 

- Tražim donošenje zakona o kinematografiji. Druga inicijativa je da se donese zakona o javno privatnom partnerstvu. Mi taj zakon još nemamo i nije se našao u proceduri. Uradio sam nacrt ovog zakona i odostavit ću ga u parlamentarnu proceduru. Dali je Vlada USK dostavila utrošak 4 miliona KM za suzbijanje migrantske krize i dali je Vlada USK dostavila izvještaj o utrošku nešto manje od 25 miliona KM. Građani smatraju da ova sredstva nisu utrošena namjenski - istakao je Rošić.

Zastupnik Hajrudin Žilić (DF) kazao je da postoje indicije o netransparentnom utrošku sredstava na nižim nivoima a koja su raspoređena domovima zdravlja. 

- Postoje indicije da su ta sredstva trošena na bezobrazan način, pa čak i na naknade direktora - istakao je Žilić.

Zastupnica Adisa Kokić-Hinović uputila je dvije inicijative i tri zastupnička pitanja. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.