LUKAVAC

Mještani Gornjih Poljica u strahu zbog žičare koja se proteže kroz naselje: Postavite zaštitnu mrežu prije nego što neko nastrada!

Kapacitet jednog vagona je 1.000 kilograma krečnjaka

E. SKOKIĆ

16.6.2018


Ogorčeni mještani Gornjih Poljica, odnosno zaselaka Murgići i Bijelići, pozvali su nadležne organe da što hitnije djeluju kako bi ih zaštitili od svakodnevnih opasnosti kojima su izloženi. Naime, kroz ova naselja proteže se žičara preko koje se prevozi krečnjak od Rudnika „Vijenac“ do Fabrike cementa Lukavac i Sisecam sode Lukavac.  

- Kapacitet jednog vagona je 1.000 kilograma krečnjaka. Na fotografijama koje smo dostavili nadležnim organima vidi se kako je kraj asfaltnog puta kojim se krećemo došlo do ispuštanja cijelog vagona krečnjaka. Srećom da niko nije nastradao – navode ogorčeni mještani Gornjih Poljica, koji traže hitno postavljanje zaštitne mreže na dionici žičare koja prelazi preko lokalnog puta.


Kraj puta ispao kamen iz jednog vagona

Pokušali smo dobiti odgovor od nadležnih osoba u Rudniku krečnjaka Vijenac, ali tehnički direktor i druge odgovorne osobe jučer nisu bile u firmi. Načelnik lukavačke općine Edin Delić kaže da će poslati inspektore na teren kako bi se utvrdilo činjenično stanje.

Načelnik traži rješenje 

- Moramo vidjeti je li cesta kategorisana ili nije. Ukoliko jeste, naložit ćemo da se u skladu sa zakonom postave zaštitne mreže, ali ako nije, onda moramo iznaći rješenje kojim bi se zaštitili ljudi i imovina. U svakom slučaju, ne bih prejudicirao eventualne mjere dok se ne utvrdi činjenično stanje – kaže Edin Delić, načelnik općine Lukavac. 


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.