SJEĆANJA

U Gradačcu otkriven spomenik poginulim policajcima u proteklom ratu

Okupljeni položili cvijeće i na Centralno spomen-obilježje poginulim braniteljima Bosne i Hercegovine u gradskom parku

Otkriven spomenik. Z. Matkić

Piše: Z. Matkić

19.9.2018

Povodom 19. septembra, Dana mobilizacije rezervnog sastava policije, u Gradačcu je otkriven spomenik poginulim pripadnicima Policijske stanice Gradačac stradalih u ratu 1992. – 1995. godine. 

Tokom proteklog rata, kroz sastave Policijske stanice Gradačac, prošlo je više od 500 pripadnika policije, njih petorica su poginula, a više desetina ih je lakše ili teže ranjeno.

Pozdravljajući okupljene bivše i sadašnje pripadnike policije, porodice poginulih policajaca te goste iz policijskih udruženja Tuzlanskog kantona, šef PU Gradačac Edin Karić kazao je da je ovo prvi spomenik poginulim policajcima podignut u Tuzlanskom kantonu.

Naglasio je da on treba biti pokazatelj mlađim policajcima koji dolaze na mjesto sarijih kolega kako se brani, čuva i voli svoja domovina.

- Petorica poginulih policajaca iz Gradačca dala su najviše što se moglo dati za odbranu Bosne i Hercegovine, dali su svoje živote - istaknuo je Karić.

Ministar MUP-a Tuzlanskog kantona Husein Topčagić naglasio je da je policija prva stala u odbranu Bosne i Hercegovine i da je bila oslonac za kasnije formiranje Teritoriijalne odbrane a potom i Armije Republike Bosne i Hercegovine.

Nakon otkrivanja spomenika ispred PU Gradačac, okupljeni su položili cvijeće i na Centralno spomen-obilježje poginulim braniteljima Bosne i Hercegovine u gradskom parku.

Obilježavanje 27. godišnjice mobilizacije rezervnog sastava Policije Republike Bosne i Hercegovine završeno je svečanom akademijom u kongresnoj sali Gradačačkog sajma.

                                                                                                           


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.