REAKCIJE

U naselju Bukinje ljudi najviše umiru od karcinoma pluća

Upozorenje Svjetske zdravstvene organizacije izazvalo zabrinutost

Piše: L. ILIĆ-OSMANČEVIĆ

1.11.2018

Nakon što je Svjetska zdravstvena organizacija (SZO) upozorila da je Tuzla jedan od deset najzagađenijih gradova u Evropi, reagirali su mještani naselja Bukinje ističući zabrinutost podatkom o velikoj koncentraciji toksičnih čestica u zraku.

Goran Stojak, predsjednik Mjesne zajednice Bukinje, jednog od najzagađenijih naselja u Tuzli, smatra da je krajnje vrijeme da se počne sistemski rješavati problem zagađenja.

- Za ovih 45 godina, koliko živim u mjesnoj zajednici Bukinje, niko od stanovnika nije umro od prirodne smrti, a najčešći uzrok bolesti je karcinom pluća - kazao je Goran Stojak.


Stojak: Najteže zimi

On smatra da je glavni problem to što se studije o zagađenju zraka ne provode kvalitetno. Nadležne institucije su obećavale da će za dvije godine uspješno realizirati odsumporavanje, ali oni za to vrijeme nisu uspjeli da urade strategiju za smanjenje zagađenja. U mjesnoj zajednici Bukinje trenutno živi oko 5.000 stanovnika koji su svakodnevno izloženi prekomjernom zagađenju zraka.

Stojak je razočaran činjenicom da kao predsjednik MZ Bukinje nije u stanju zaštititi svoje građane i njihovu djecu.

- Najteže je u zimskim mjesecima, kada je koncentracija toksičnih čestica u zraku prevelika i umjesto da nam se djeca igraju vani, oni moraju biti u kućama - ističe Stojak.

Dodaje da se javnosti kao najveći krivac zagađenja zraka targetira Termoelektrana.

- Ona jeste glavni, ali, nažalost, nije jedini zagađivač. Veliki broj nemarnih građana u privatnim domaćinstvima loži i spaljuje neadekvatne stvari koje stvaraju nesnosan smrad, a inspekcija je dužna reagirati i kazniti te nesavjesne pojedince - navodi Stojak.

 Ministar: Podaci izvučeni iz konteksta  

Ministar prostornog uređenja i zaštite okoliša TK Admir Huskanović kazao je za „Dnevni avaz“ da situacija nije toliko alarmantna kao što to pokazuju podaci Svjetske zdravstvene organizacije.

- U Gradu Tuzla imamo tri mjerne stanice gdje se ispituje kvalitet zraka, moram napomenuti da ponekad bude incidentnih situacija, ali smatram da su ovo podaci izvučeni iz konteksta i da ne pokazuju realno stanje u Tuzli - kazao je Huskanović.

 Problem su i stara vozila

Gradsko vijeće Tuzla je prošle godine donijelo odluku kojom se neka naselja oko Termoelektrane trebaju osloboditi plaćanja priključaka. Ministar Huskanović napominje da je potrebno uraditi nešto i po pitanju automobilskog saobraćaja budući da je prosječna starost vozila oko 17 godina.

- Problem zagađenosti zraka već duži niz godina je aktuelan u Tuzli i potrebno je pronaći rješenje kako bi se riješio – kaže on.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.