SPOMENICI

Jedan od projektanata bio i čuveni Karl Paržik

Gradnja bila povjerena građevinskoj firmi Florijana Štrausa iz Tuzle, a crkva svečano otvorena 1930. godine

Objekt projektirali poznati austrougarski arhitekti

O. MUJKIĆ

28.11.2018

Katolička Crkva sv. Ante Padovanskog i župna kuća u gradskom centru Lukavca predstavljaju jedan od najljepših i najbolje očuvane kulturnih spomenika na području ovog grada. Ovu graditeljsku cjelinu 1928. projektirali su Karl Paržik i Florijan Štraus u duhu historicizma i neoromantizma, a gradnja je počela u avgustu te godine.

Industrijsko naselje

Gradnja je bila povjerena građevinskoj firmi Florijana Štrausa iz Tuzle, a crkva je svečano otvorena 1930. godine.

- Ovi objekti čine značajnu i dobro očuvanu graditeljsku cjelinu, posebno kada se posmatraju u kontekstu susjednog stambenog naselja Filipstan iz austrougarskog perioda, namijenjenog stanovanju poslovođa i istaknutih majstora obližnje Fabrike sode. Karl Paržik bio je jedan od najznačajnijih protagonista na arhitektonskoj sceni u Bosni i Hercegovini, tokom austrougarskog, ali i perioda između dva svjetska rata - ističe Rusmir Djedović, stručni saradnik u Zavodu za zaštitu i korištenje kulturno-historijskog i prirodnog naslijeđa TK.

Krajem 19. stoljeća, nakon uspostave austrougarske vlasti u BiH, Lukavac se počinje ubrzano razvijati kao industrijsko naselje. Krajem 1886. godine završena je pruga Doboj – Simin Han, nakon čega je pored nje započela gradnja Fabrike sode. Istovremeno je građeno radničko i činovničko naselje. Na sjeveroistoku, na putu prema kasnije sagrađenoj crkvi, od zone zvane Petrak, izvedeno je naselje prozvano Filipstan ili Filipovac, namijenjeno stanovanju doseljenika, odnosno fabričkih poslovođa i nižih činovnika.

Prvobitni naziv

- Uporedo s privrednim i urbanističkim  razvojem, krajem 19. stoljeća razvija se i katolička zajednica u Lukavcu. Godine 1910. osnovana je župa u Lukavcu, koja je prvobitno nosila naziv sv. Anđela čuvara, ali vremenom mijenja u ime sv. Ante Padovanskog, kao zaštitnika župe - naglašava Djedović.

Crkva sv. Ante Padovanskog pripada tipu jednobrodnih crkvi zidanih kamenom i opekom s kvadratnim svetištem na sjeverozapadu i bočno izvedenim  zvonikom na jugoistoku.

 Obnavljani pojedini dijelovi

U novije vrijeme obnavljani su pojedini dijelovi crkve. Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika prije tri godine je Crkvu sv. Ante Padovanskog sa župnom kućom proglasila nacionalnim spomenikom BiH.



Djedović: Objekti čine značajnu graditeljsku cjelinu

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.