RAZGOVOR

Građani se sve manje žale na hranu

Naši pravilnici su usaglašeni i poboljšani u skladu s pravilnicima Evropske unije, što doprinosi tome da nam je hrana dosta kvalitetna i sigurna, kaže Bulić

Bulić: Usaditi zdrave navike od najranijeg djetinjstva

L. ILIĆ-OSMANČEVIĆ

14.2.2019

Kad kupujemo hranu, uvijek se plašimo je li sigurna, higijenski ispravna i je li hemijski dorađena. Potrošači vrlo malo znaju o hrani i proizvodima koje konzumiraju, a to neznanje korijene ima u dječijem dobu. 

 Malo znanja

Članovi Udruženja za zaštitu potrošača Tuzlanskog kantona, radeći na projektima sigurnosti hrane, kao jednog od prava potrošača, došli su do zaključka da učenici u osnovnim i srednjim školama vrlo malo dobivaju znanja iz te oblasti, iako u nastavnim programima obrađuju određene teme u okviru predmeta kultura življenja.

- Budući da djeca često biraju hranu koju konzumiraju, bitno je usaditi im zdrave navike od najranijeg djetinjstva. Već od šest, sedam godina djeca su u stanju da odaberu sendvič ili lizalo – kazala je Gordana Bulić, predsjednica Udruženja potrošača TK.

Dodaje da dobivaju sve manje pritužbi za hranu od građana. Ističe da zakonodavstvo uveliko doprinosi tome da je hrana u našoj državi dosta sigurna i kvalitetna.

- Ti pravilnici su usaglašeni i poboljšani u skladu s pravilnicima Evropske unije. Postoje određeni rezultati ovoga što mi kao Udruženje potrošača radimo, ali i druge, prije svega državne institucije. Na svu sreću, nemamo većih problema kao što su masovna trovanja - kazala je Bulić.

Dodaje da i potrošači trebaju biti pažljivi i truditi se da se više educiraju o proizvodima.

Ona napominje da nemamo nikakve značajnije probleme u poređenju s razvijenijim zemljama, a podsjeća na posljednji slučaj s opasnim mesom proizvedenim u Poljskoj.

 Mogući propusti

- Oni koji sumnjaju da su konzumirali to meso trebaju se obratiti institucijama koje se brinu za to, prije svega Agenciji za sigurnost hrane, ali i inspekcijskim službama. Postoji uvijek rizik da je meso dospjelo u našu zemlju i vjerovatno se nekad naprave neki propusti - kaže Bulić.

Bez poskupljenja  

Iako je u posljednje vrijeme došlo do rasta cijena naftnih derivata, iz Udruženja za zaštitu potrošača TK smatraju da ne bi trebalo doći do značajnijeg rasta cijena.

Oko Nove godine najavljivano je i povećanje cijena brašna, međutim, radilo se o netačnim informacijama.

 – Cijene pšenice padaju do maja, dok se silozi ne isprazne, tako da cijene brašna mogu da se povećaju od maja do septembra - pocrtava Bulić.

Šaraf u hljebu

U Udruženje za zaštitu potrošača građanima su, kaže, uvijek na raspolaganju, a bude i neobičnih slučajeva.

- Nedavno nam je jedna gospođa prijavila da je našla metalni šaraf u hljebu koji je kupila u lokalnoj pekari. Bude sličnih situacija, i odmah pozovemo inspekciju kako bi ispitala o čemu se radi - kaže Bulić.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.