TUZLA

Najčešće traže bebe ili djecu do tri godine

Tokom adaptacionog perioda uposlenici Centra za socijalni rad bez najava posjećuju usvojiteljsku porodicu

Dijete ne može biti usvojeno dok ne napuni tri mjeseca. Foto: Ilustracija

E. SKOKIĆ

28.7.2019

Centar za socijalni rad Tuzla u toku 2019. godine zaprimio je dvadesetak zahtjeva za usvojenje djece, dok je još oko tridesetak obnovljeno iz prethodnih godina. U prošloj godini na području Grada Tuzle jedno dijete je usvojeno, a pretprošle godine dvoje.

Ispuniti uvjete

- Potencijalni usvojitelji najčešće traže bebe ili djecu do tri godine. Rijetki su slučajevi kada se neko odlučuje na djecu od 6 ili 7 godina – kaže Hasiba Alibegović, šefica Službe socijalne zaštite u Centru za socijalni rad Tuzla.

Porodičnim zakonom FBiH regulirana je procedura usvojenja djece, odnosno uvjeti koje trebaju ispuniti potencijalni usvojitelji i dijete usvojenik. Usvojitelji moraju biti državljani BiH, a u iznimnim situacijama i državljani drugih zemalja, ali se u ovakvim slučajevima mora tražiti saglasnost nadležnog Federalnog ministarstva.

- Za usvojenje djeteta je potrebna saglasnost roditelja, odnosno najčešće majke koja želi da iz različitih razloga da dijete na usvojenje. Dijete ne može biti usvojeno dok ne napuni tri mjeseca, a nakon usvojenja traje adaptacioni period u trajanju od pola godine – pojašnjava Alibegović.


Alibegović: Regulirana procedura. Arhiv

Tokom adaptacionog perioda uposlenici Centra za socijalni rad bez najava posjećuju usvojiteljsku porodicu, ali i nakon tog perioda ostaju u kontaktu s njima za svaki vid pomoći.

Važne emocije

- Veoma je važno vidjeti na koji način reagira dijete, a na koji način usvojitelji. Ima li tu emocija i privrženosti – kaže ona.

Usvojitelj može biti osoba starosti od 25 do 45 godina, koja je najmanje 18 godina starija od djeteta koje se usvaja. Djeca čiji su roditelji umrli rijetko idu u postupak usvajanja jer najčešće ostaju kod srodnika.

Podaci se ne sakrivaju

Centar za socijalni rad Tuzla potencijalne usvojitelje informiraju o svim saznanjima koje imaju u vezi s djetetom. Pogotovo o zdravstvenom stanju, jer usvojitelji uglavnom traže zdravu djecu.

- Podaci se ne sakrivaju. Radimo u skladu sa zakonom. Broj usvojenja zavisi od potpisa roditelja i želja usvojitelja. Zbog toga je možda veliki broj zahtjeva u odnosu na jedno ili dva usvojenja tokom godine – pojašnjava Alibegović.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.