KALESIJA

Sidran: Bošnjaci moraju čuvati i njegovati kulturu sjećanja

Na sceni je bitka za interpretaciju istine o ratu protiv Bosne i Hercegovine

Sidran u Kalesiji. Avaz

A. Hadžić

14.11.2019

Dvorana Bosanskog kulturnog centra u Kalesiji i ovog puta bila je pretijesna da primi sve zainteresirane koji su željeli čuti živu riječ  akademika Abdulaha Sidrana koji je, osim što je govorio svoju poeziju, druženje s poštovaocima pisane riječi iskoristio i da ukaže na neka bitna društveno-politička pitanja koja se tiču opstojnosti države BiH i njenih naroda.

U nadahnutom razgovoru koji je s gostima vodio književnik Mehmed Đedović Sidran je posebno ukazao da Bošnjaci moraju čuvati i njegovati kulturu sjećanja.

Javno govoriti

- Na sceni je bitka za interpretaciju istine o ratu protiv Bosne i Hercegovine. Ne smijemo dozvoliti da tu bitku dobiju oni koji se  služe falsifikatima te istine. Na tome svi moramo istrajati, moramo pisati, svjedočiti, moramo istinu javno govoriti. Zato sam posebno obradovan što večeras vidim toliko mladih osoba u ovoj dvorani – poručio je u svom emotivnom obraćanju akademik Sidran.


Golgote logora

S velikom pažnjom prisutni su ispratili i kazivanje književnika, novinara, jednog od najpoznatijih prijedorskih logoraša i autora knjige „Deseta vrata pakla“ Rezaka Hukanovića, koji je govorio o golgotama logora Omarska i Manjača, kroz koje je prošao skupa s članovima svoje porodice.

Dvorana BKC-a bila je pretijesna za sve zainteresirane. A. Bajrić

Inače, manifestacija „Ikre“ i ove godine je okupila mnoga značajna imena iz svijeta kulture i književnosti, među kojima su se našli  Hadžem Hajdarević, Šimo Ešić, Selman Selhanović, Fuad Kovač, Safet Berbić, Fajko Kadrić, Mensura Durgutović i drugi.

Posebnu pažnju na završnoj večeri izazvao je i nastup GKUD-a „Halisije“, koji su izveli čuveno „Sprečko kolo“, dok su organizatori manifestacije i ove godine bili BKC „Alija Izetbegović“ i BZK „Preporod“.

Traje od 1996. godine

Kalesija je prva općina u poslijeratnoj BiH koja je još 1996. godine raznim kulturnim sadržajima počela obilježavati Mjesec knjige. Među prvima ovu manifestaciju pohodili su Nedžad Ibrišimović, Džemaludin Latić, Nenad Tanović, Enver Kazaz, Enes Karić, Dževad Karahasan, Zilhad Ključanin, Hadžem Hajdarević, Asmir Kujović, Šimo Ešić, Bisera Alikadić, Isnam Taljić...


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.