GRAČANICA

Brojni turistički potencijali: Osjeti duh bosanske čaršije

Cilj nam je valorizirati sve ono čime raspolaže naša sredina, ističe Ibrišević

Piše: H. Čalić

13.6.2021

Restauriran Ćiro. H. ČALIĆ

Nakon formiranja Turističke zajednice u Gračanicije s radom počeo Turistički ured, na čijem je čelu Edin Ibrišević.

Cilj je snažniji zamah turizma, odnosno obnavljanje i prezentacija turističkih potencijala kojima raspolaže Gračanica.


Nekoliko nacionalnih spomenika

- Cilj nam je valorizirati sve ono čime raspolažemo i to pokazati ljudima uz slogan „Osjeti duh bosanske čaršije - dođi u Gračanicu“. Sami niti hoćemo niti možemo, pa u projekte uključujemo udruženja, škole, BKC, turističke volontere, planinare, izviđače. Ostvarili smo saradnju s Mješovitom srednjom školom, čiji su učenici tokom praktične nastave „umili“ jedan od simbola grada, našeg Ćiru. Oni će izraditi i postaviti zaštitnu ogradu na prilazu Gradini, u srednjovjekovnom gradu Soko, u kome je već obnovljena stara džamija - naveo je Ibrišević.

Sahat-kula, Osman-kapetanova medresa, bosanska kuća, izletište Vis-Sijedi krš, zemunice, Dabrova jezera, termomineralne vode, kota Monj, dovište Ratiš, nekoliko nacionalnih spomenika, samo su neki od turističkih potencijala Gračanice.

Jedno od omiljenih izletišta Gračanlija svakako je Vis-Sijedi krš. Tu su izgrađeni sportski poligoni za mali nogomet, odbojku na pijesku, košarku, biciklistička staza, a krase ga i prirodna Dabrova jezera. U debeloj hladovini su klupe za odmor, dječije igralište, a posebna atrakcija su zemunice.



Druženje s novinarima

Kako bi uspostavio što bolju saradnju, direktor Turističkog ureda Edin Ibrišević je na Visu i Sijedom kršu upriličio druženje novinara Gračanice. S njima je bio i predsjednik MZ Babići Aziz Bešić, na čijem području se nalazi ova nadaleko poznata turistička destinacija.

Na mjestu gdje se uspješno organiziraju kulturno-zabavne smotre, motorijade, traktorijade, kampovanje mladih, takmičenje lovaca u gađanju glinenih golubova, novinari su se upoznali s planom rada Turističkog ureda u ovoj godini te su se uspeli na Sijedi krš, koji se nalazi na visini od 664 metra nadmorske visine, a smatra se da je bio otok nekadašnjeg Panonskog mora.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.