GRAČANICA

"Dnevni avaz" osvojio drugo mjesto u pravljenju bosanskog lonca

Prvo mjesto osvojila je ekipa „Lukavački.ba“, treće je pripalo „Magic Factory“, a četvrto RTV Lukavac

Piše: H. Čalić

27.9.2021

Tročlani žiri imao pune ruke posla. AVAZ

Na kompleksu gračaničkih „Termi“ tokom vikenda održana je 10. jubilarna manifestacija „Bosanski lonac na novinarski način - Lončijada 2021“. 

Manifestaciju je organizirao „Glas TK“, uz pomoć Grada Gračanice, Turističke zajednice Gračanica i Turističke zajednice TK. 

Na „Lončijadi“ je učestvovalo 12 medijskih ekipa iz Gračanice.



Zemljani lonac

Manifestacija je, kako kaže direktor TZ Gračanica Edin Ibrišević, počela u 10 sati loženjem vatre pod 12 postavljenih zemljanih lonaca.

- Ovo je bio dan za pamćenje, dan, kojeg su sebi, zahvaljujući organizatorima, predstavnici „sedme sile“ dali za opuštanje, druženje, ali i takmičenje u kuhanju našeg tradicionalnog jela - bosanskog lonca. Uz miris, koji je dolazio iz zemljanih lonaca, čule su se i tambure i pjesma, a sve se odvijalo pod budnim okom tročlanog žirija u kome su bili doc. dr. Merima Aljić, Mevludin Gošić i Osman Džinić – kazao je Ibrišević.

Svi su na kraju, dodaje Ibrišević, rekli da smo mi, Gračanlije, bili dobri domaćini.


Dva člana

Vrijedne ekipe, koje su sačinjavale po dva člana koja su kuhala, dok su ostali članovi ekipa bili „asistenti“, trudile su se da baš njihov bosanski lonac bude najbolji.

Žiri je na kraju proglasio najbolje. Najbolji gulaš napravila je ekipa „Lukavački.ba“ osvojivši prvo mjesto, drugo je pripalo ekipi „Dnevnog avaza“, treće „Magic Factory“, a četvrto RTV Lukavac.

Svi učesnici „Lončijade“ dobili su diplome, a najbolji vrijedne nagrade, kao što su sedmodnevni boravak za dvije osobe u Ulcinju, dvodnevni boravak na moru u Neumu, dvodnevni boravak u banji „Ilidža“ u Gradačcu. Vrijedno je napomenuti da su, uz nagrađene, na manifestaciji učestvovale i ekipe: Radio Gračanice, LIST, BHRTV i FTV, RTV TK, Pres-Vlade TK, „Glas TK“ i „Đerdan“.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.