CAZIN

Mostarci ispituju temelje dvorca Lothara von Berksa

Moramo znati stanje i dubinu temelja, kako bismo najprije njih sanirali. To je preduvjet da se sanira nadzemni dio objekta sve do krova, istakao je Martinović

Stari grad Ostrožac unutar kojeg se nalazi dvorac Lothara von Berksa

S. JAPIĆ

15.11.2018

U Ostrožcu je počelo utvrđivanje stanja temelja dvorca Lothara von Berksa koji se nalazi u kompleksu srednjovjekovnog starog grada.

Javni poziv

Ispitivanja vrše predstavnici preduzeća „Ecoplan“ iz Mostara, koje je na javnom pozivu dobilo posao projektiranja sanacije dvorca.

- Ranije su urađena geotehnička ispitivanja u području Sahat-kule, nastavljeno je sondiranje raskopa u području temelja dvorca. Ovome je prethodilo kompletno čišćenje dvorca i postavljanje građevinske skele, a u narednom periodu bit će uklonjen bršljan sa zidina radi sprečavanja daljeg negativnog djelovanja ovog rastinja na stabilnost konstrukcije – rekao je Sabahudin Huskić, predstavnik Službe za upravljanje razvojem Grada Cazina.

Prema riječima Dragana Martinovića, koji je u ime firme „Ecoplan“ angažiran na ovom projektu kao statičar, treba dati odgovor na dio projektnog zadatka koji se odnosi na samu konstrukciju objekta.

- Objekt se razvijao i nadograđivao u različitim periodima. Dio počiva na temeljima iz srednjeg vijeka, a dio objekta je kao aneks dograđen, da bi se dobio cijeli kompleks. Moramo znati stanje i dubinu temelja, kako bismo najprije njih sanirali. To je preduvjet da se sanira nadzemni dio objekta sve do krova – istakao je Martinović.

Inicijalna sredstva

S ovim aktivnostima Grad Cazin je krenuo prošle godine, nakon što je osigurao inicijalna sredstva s viših nivoa vlasti u iznosu od 45.000 KM, a Huskić ističe da će ukupna vrijednost radova dostići iznos od 75.000 maraka.

Priprema aplikacije

Kada se uradi projektna dokumentacija i troškovnik, moći će se pripremiti i aplikacije za osiguranje sredstava iz drugih izvora finansiranja, poput fondova Evropske unije.

-  Moramo raspolagati tačnim podacima o ukupnoj vrijednosti radova, kao i o vrsti potrebnih radova na sanaciji ovog dvorca. To je i preduvjet za pribavljanje odobrenja za rekonstrukciju, koju za ovu vrstu objekata izdaje Federalno ministarstvo prostornog uređenja – kazao je Huskić.





Ispitivanje kvaliteta i dubine temelja

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.