PROJEKTI Dio stare osnovne škole bit će adaptiran

Bužim dobiva muzej!

Prostor će moći koristiti 30 godina, a za realizaciju planirana sredstva od 300.000 KM <195> U muzej će biti preseljeni Muzej soba 505. viteške i Zavičajna zbirka

M. MUJADŽIĆ
15.02.2019 06:30

U Muzej će uskoro preseliti Muzej soba 505. viteške i Zavičajna zbirka

Nakon višegodišnjeg insistiranja bužimskih vlasti, tamošnjih boračkih udruženja i Bošnjačke zajednice kulture „Preporod“, ova općina će konačno dobiti muzej.   

Veliki uspjeh

Muzej će biti smješten u dijelu stare osnovne škole Bužim koji će se adaptirati i muzej će ga za svoje potrebe moći koristiti 30 godina. Za realizaciju ovog projekta planirana su sredstva u iznosu od 300.000 KM.

- Za boračke organizacije je ovo veliki uspjeh. Apeliram da se što prije završi taj dio stare osnove škole i da tu smjestimo Zavičajnu zbirku i ujedno Muzej-sobu 505. viteške, gdje će biti veći prostor. Na taj način moći će primiti veći broj posjetilaca i sve će biti preglednije - ističe Edham Eminić, predsjednik Koordinacije boračkih udruženja općine Bužim.

Nakon što je vlada dala saglasnost na ugovor kojim se omogućuje privremeno korištenje dijela stare školske zgrade za potrebe muzeja, preostaju još da se riješe tehnički detalji kako bi se okončala pravna i započela procedura preseljenja.

- Jedan će se tehnički dio morati usaglasiti oko prava na vlasništvo. Predmet ugovora je ispravan i on se ne osporava u tom dijelu. Oni su zadužili Ministarstvo obrazovanja, nauka kulture i sporta i Kantonalno pravobranilaštvo da s Općinskim pravobranilaštvom Bužim usklade taj detalj da se može završiti ta procedura oko davanja tog ugovora – kaže Damir Omerdić, ministar obrazovanje u Vladi Unsko-sanskog kantona.

Zajednička inicijativa

Inicijativu za osnivanjem muzeja još 2015. godine pokrenuli su zvaničnici općine, skupštinski zastupnici, BZK „Preporod“ i Koordinacija boračkih udruženja.

Komentari

NA VRH