OBRAZOVANJE

U velikokladuškim školama 58 prvačića manje nego lani

Najveći pad bilježe OŠ „Fadil Bilal“, gdje je upisano samo 14 prvačića, dok su lani bila 32, te OŠ „Sead Ćehić“ sa 20 prvačića, a prošle godine ih je bilo 41

Iz godine u godinu sve manje prvačića. A. Dizdarević

A. DIZDAREVIĆ

12.5.2019

Nakon što su okončani upisi prvačića u osnovne škole na području općine Velika Kladuša u predstojeću 2019./2020. školsku godinu, prvi pokazatelji govore da će u septembru u školske klupe sjesti 58 prvačića manje nego prošle godine.  

 Aprilski rok

Prema podacima iz 10 osnovnih škola s područja općine Velika Kladuša, broj prvačića koje su škole upisale u aprilskom upisnom roku je 387, a prošle godine taj broj je iznosio 445.

Neke od škola su zabilježile povećan broj upisanih prvačića, poput osnovnih škola „Crvarevac“, „Todorovo“ i „Todorovska Slapnica“, dok neke škole bilježe drastičan pad broja upisanih prvačića u odnosu na prethodnu školsku godinu.

Tako je OŠ „Fadil Bilal“ Šumatac upisala samo 14 prvačića, dok ih je prošle godine bilo 32. Veliki pad bilježi i OŠ „Sead Ćehić“ Grahovo, gdje je za predstojeću školsku godinu na upis došlo 20 prvačića, a prošle godine ih je bilo 41.

 Zabilježen pad  

Pad broja upisanih učenika u prve razrede u odnosu na prošlu godinu bilježe i „Prva osnovna škola“ sa 76 na 56, OŠ „25. novembar“ sa 78 na 69, OŠ „Donja Vidovska“ sa 25 na 18 i OŠ „Podzvizd“ sa 51 na 46 prvačića. OŠ „1. mart“ Vrnograč za sada ima upisanih 45 prvačića, što je neznatno manje u odnosu na prošlu godinu.

Naknadni upis

Većina škola očekuje da bi do početka nove školske godine u septembru moglo doći do naknadnog upisa određenog broja učenika. No u školama navode da ne očekuju da će taj broj bitno odstupati od trenutnih brojki. 


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.