ZENIČKO-DOBOJSKI KANTON

Sjećanje na herojstva maglajskih vitezova

Organizovan planinarski pohod "Stazama branilaca Maglaja"

N. Br.

24.9.2016

Planinarski pohod "Stazama branilaca Maglaja" jedan je od sadržaja tradicionalne manifestacije "Septembarski dani otpora 92-95", koju ove godine organizuje Jedinstvena organizacija boraca "Unija veterana" Maglaj.

Manifestacijom se od zaborava čuvaju sjećanja na ratni put i herojstva pripadnika 327. Viteške brdske brigade. Ove godine na pohodu se okupilo blizu 300 učesnika. Pored građana Maglaja, pohodu su se odazvali i planinari planinarskih društava: "Varda" Banovići, "Natura", "Vedro", "Mladost", "Gradski savez izviđača", "Tajan" i "Čolan" Zenica, "Konjuh" Tuzla, "Majevica" Srebrenik, "Bobovac" Kakanj, "Bjelašnica" i "Prijatelji prirode" Sarajevo, "Svatovac" i "Zagorje" Lukavac, "Zefir" Gračanica i "Smajlovac" Maglaj, koje ove godine obilježava 40 godina od osnivanja.

Prije pohoda, cvijeće je položeno na centralno spomen-obilježje šehidima-poginulim braniteljima i civilnim žrtavama rata u Parku ljiljana.

Za razliku od prošlih, ove godine trasa planinarskog pohoda je bila nešto drugačija. Učesnici su prešli trasu od centra do starog dijela grada i trga "Alije Izetbegovića", preko Trnove, Kule do kote Spahića gaj, gdje se 17. novembra 1992.godine desila jedna od najznačajnijih oslobodilačkih akcija u godinama agresije.

Nakon pohoda, u Planinarskom domu na Ošvama organizovan je ručak, dodjela zahvalnica uz druženje svih učesnika pohoda.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.