ZENIČKO-DOBOJSKI KANTON

MUP ZDK: Kažnjeno blizu 2.000 vozača zbog nepoštivanja saobraćajnih propisa

U protekla četiri dana kontrolisano 2.335 vozila u saobraćaju

D. PAŠALIĆ

18.10.2016

U proteklom periodu Uprava policije Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) Zeničko-dobojskog kantona (ZDK) intenzivirala je aktivnosti poduzimanjem represivnih i preventivnih mjera na terenu, sa ciljem unapređenja stanja bezbjednosti saobraćaja na području Kantona.  

Naznačenim aktivnostima vršena je pojačana kontrola učesnika u saobraćaju u okviru kojih su evidentirani i sankcionisani svi prekršaji propisani Zakonom o osnovama sigurnosti saobraćaja na cestama u BiH.

20161016-010407-1280x960

U okviru predmetnih saobraćajnih kontrola, policijski službenici također su poduzimali mjere i radnje iz svoje nadležnosti na sprječavanju i dokumentovanju krivičnih djela, pronalasku nedozvoljenih predmeta kao i pronalasku i procesuiranju izvršilaca krivičnih djela.

U skladu sa izvršenom procjenom, realizovane su i aktivnosti u smislu pojačane kontrole ugostiteljskih objekata, sportskih kladionica, kao i drugih objekata u kojim se okuplja veći broj građana.

Tako je u protekla četiri dana na području ZDK kontrolisano je 2.335 vozila u saobraćaju. Tom prilikom, policijski službenici su sankcionisali 1.540 vozača zbog prekoračenja dozvoljene brzine kretanja vozila, 172 vozača zbog vožnje pod dejstvom alkohola, 63 vozača zbog nepoštivanja obaveza prema pješacima, 42 vozača zbog upravljanja neregistrovanim vozilima, 33 vozača zbog tehničke neispravnosti vozila, 27 vozača koji su upravljali vozilima bez položenog vozačkog ispita, 12 vozača zbog nepropisnog preticanja; te 12 vozača koji su zatečeni da upravljaju vozilima pod izrečenom mjerom zabrane upravljanja motornim vozilima.

20161016-010217-1280x960

Iz MUP-a ZDK upozoravaju sve vozače i učesnike u saobraćaju da poštuju Zakon o osnovama sigurnosti saobraćaja na cestama u BiH, da bi se saobraćaj odvijao u povoljnim uvjetima.

- Naročito pozivamo sve vozače da ne upravljaju svojim vozilima pod dejstvom alkohola, jer je takva vožnja čest uzrok saobraćajnih nezgoda, naročito onih sa teškim i tragičnim posljedicama – kažu iz MUP-a ZDK, dodajući da će se pojačane kontrole u saobraćaju nastaviti i u narednom periodu.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.