ZENIČKO-DOBOJSKI KANTON

Zenica: Obilježen Međunarodni dan Holokausta

Piše: E. D.

27.1.2018

Međunarodni dan sjećanja na žrtve Holokausta obilježen je danas u Zenici.  

Inače, 27. januar 1945. godine obilježava se kao dan kada je oslobođen koncentracijski logor Aušvic-Birkenau, najveći i najstrašniji logor nacističke Njemačke.

Okupljanjem na starom Jevrejskom groblju i polaganjem cvijeća, članovi Jevrejske općine u Zenici i Odbora za međureligijsku saradnju prisjetili su se svih nevino stradalih u Drugom svjetskom ratu, a posebno zeničkih Jevreja.

Kako je kazala Daniela Ozmo-Čulić, portparol Jevrejske općine u Zenici, tokom Drugog svjetskog rata i Holokausta u BiH je ubijeno 80 posto Jevreja od 14.500 koliko ih je živjelo u BiH pred Drugi svjetski rat.

- Strahote Holokausta dočekalo je i 225 zeničkih Jevreja od kojih je preživjelo njih 55. Ovaj dan je prilika da kažemo nikada i nikome više da se dogode ovakve strahote kao što su se dogodile jevrejskom narodu – kazala je Ozmo-Čulić.

U ime Odbora za međureligijsku saradnju u Zenici prisutnima se obratio Kenan Hodžić koji je poslao poruku da rat, mržnja i sukobi nikome nikada nisu dobro donijeli, a da su najveći gubitnici oni koji mrze i koji su zagovarali rat.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.