ZENICA

Ženska mukabela i ove godine u Potočkoj džamiji: Poseban je osjećaj ramazan upotpuniti učenjem Kur'ana

Nakon podne-namaza u prostoriji uz džamiju okupi se veliki broj vjernica ( E. Dragunić)

Piše: E. DRAGUNIĆ

11.6.2018

Ramazanska mukabela za žene u Osman Čelebijinoj džamiji u Zenici, poznatijoj kao Potočka, uči se više od 30 godina. Ovu tradiciju pokrenula je mualima Hedija Kadrić, da bi nastavila mualima Omić, a već skoro 20 godina ovu mukabelu vodi mualima Esma Kuršumović. 

Dnevno po džuz

Nakon podne-namaza u prostoriji koja se nalazi uz džamiju okupi se veliki broj vjernica te prati i sluša prelijepo učenje Kur'ana. Uz Kuršumović, ove godine žensku mukabelu uči pet djevojaka, tri su učenice medresa, a dvije su studentice.
Kuršumović: Svi uživamo

- Prelijepo je. Okupi se mnogo žena i djevojaka i svi zajedno uživamo u učenju Kur'ana. Svaki dan proučimo po jedan džuz. S obzirom na to da ovaj ramazan ima 30 dana, posljednji džuz učit ćemo 29. dan ramazana jer smo krenuli dan ranije – kaže Kuršumović.

Jedna od onih koje najduže uče ovu mukabelu je Adna Mandžuka, koja je treća godina na Islamskom pedagoškom fakultetu u Zenici. Ovo joj je četvrta godina kako učestvuje na ženskoj mukabeli.


Mandžuka: Uvijek bude lijepo

Ima i predavanja

- Poseban je osjećaj kada upotpunimo naš ramazan s mukabelom, odnosno druženjem s časnim Kur'anom. Održimo i neka predavanja, podijelimo neka naša mišljenja. Uglavnom, uvijek bude lijepo i sve prođe dobro, hvala Allahu dž. š. – kazala je Mandžuka, koja zajedno s mualimom Kuršumović tokom ramazanske prakse obilazi i ostale džemate u Zenici i održava predavanja.

Ko sve uči  

Za razliku od ranijih godina kada je na mukabeli učestvovalo po deset djevojaka, ove godine ih je šest. Uz Kuršumović i Mandžuku, mukabelu uče i Saima Kovačević, Sumeja Babić, Emina Šišić-Čolić te Halida Jusić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.