ZENICA Uoči početka nove školske godine

Roditeljima potrebna cijela plaća da bi opremili učenike

Stari udžbenici iz prethodne školske godine mogu se zamijeniti uz minimalnu doplatu

D. PAŠALIĆ
01.09.2018 20:41

Foto: Centar Zenice preplavljen uličnim prodavačima (Foto: B. Mahmić)

Bliži se početak nove školske godine, a ulice Zenice su, tradicionalno, preplavili ulični prodavači knjiga. Dok školarci s nestrpljenjem čekaju da sjednu u klupu, roditelji nastoje da im na što ekonomičniji način osiguraju udžbenike i ostali pribor.

 Spas za novčanik

Dugogodišnja praksa prodaje polovnih udžbenika na ulicama Zenice nije izostala ni ove godine, a ulični prodavači predstavljaju spas za ionako prazne novčanike roditelja.

Ova alternativa opremanja školaraca, iako nezakonita, posebno je atraktivna roditeljima, jer stare udžbenike iz prethodne školske godine mogu zamijeniti uz minimalnu doplatu.

Kako nam kažu prodavači, u knjižarama i do 18 KM koštaju udžbenici koje roditelji kod njih mogu kupiti za pet maraka.

- Svake godine prodajem i kupujem udžbenike po dvije marke, a poslije ih prodajem skuplje. Dođu ljudi koji pokidane stranice lijepe pa ih prodaju i takve – govori nam jedan prodavač.

Zeničanka Suzana Buljubašić majka je dvije djevojčice.

- Jedno dijete ide u šesti, a drugo će u osmi razred. Da opremim djecu, kupim knjige i ostalu potrebnu opremu, treba mi jedna plaća, odnosno do 600 maraka, plus garderoba. Sreća pa se radi, a dođem i ovdje, kod uličnih prodavača, da uštedim – kaže Buljubašić.

 Visoke cijene

Na ulicama grada zatekli smo i Almedinu Spahić, koja, također, kupuje školski pribor za svoje kćerke.

– Dok sam kupila ruksake, potrošila sam 100 maraka. Knjige su sve skuplje, nešto dobiju od škole, ali opet vam treba mnogo novca. Dođem ovdje kod uličnih, jer više volim platiti pet maraka polovnu knjigu nego 10 ili 18 maraka novu - kaže Spahić.  

Sretno, đaci prvaci

Gradska uprava Zenice najavila je manifestaciju “Sretno, đaci prvaci”. Održat će se 4. septembra u Areni, a Grad je organizira u saradnji s osnovnim školama, roditeljima, ustanovama i preduzećima čiji je osnivač Grad.

U okviru manifestacije, Grad Zenica realizirat će nabavku udžbenika za skoro 1.000 đaka koji će ove godine pohađati prvi razred.

Oglasi

NA VRH