ZENICA

Vrseljani pili zaraženu vodu, oboljela i djeca

Nikada nam voda nije bila kako treba, a sada pogotovo, kaže Alić

D. PAŠALIĆ

12.10.2018

Više od stotinu mještana Vrselja kod Zenice zaraženo je bakterijom koja se nalazi u vodi, a među njima ima i djece, mahom učenika područne Osnovne škole "Ahmed Muradbegović", saznaje "Dnevni avaz".

 Tražili ljekare

Naša ekipa posjetila je jučer ovo naselje, gdje su nas dočekali ogorčeni mještani. Prema riječima Derviša Alića, koji također ima stomačne tegobe, u cijelom selu voda je zaražena.

- Nikada nam voda nije bila kako treba, a sada pogotovo. Na stomačne tegobe žale se i stari i djeca. Moj unuk ne ide u školu jer se zarazio vodom koju je tamo pio. Pokušavali smo se obraćati nadležnima, ali niko ništa – navodi Alić.

Zbog trovanja se na nastavi u područnoj školi nije pojavio niko iz razreda. Među tim učenicima je i sin Nusrete Dizdarević, a zatekli smo ga kako leži u kući.

- Moje dijete pije puno vode. Pio je i u kući i u školi. Jedan dan je došao i žalio se na bol u glavi, a onda su počele stomačne tegobe. Suprug je tražio da dovedu ljekare i da pregledaju sve učenike, rekli su da će doći, ali to se nije desilo – govori Dizdarević.

Za vrijeme naše posjete Sulejman Dizdarević, zamjenik predsjednika Mjesne zajednice Vrselje, prikupljao je novac među mještanima kako bi hlorisali bazene s vodom.

 Obnova mreže

- Već četiri godine tražim da se uradi obnova vodovodne mreže, stare 45 godina, ali niko od nadležnih nije se oglasio. Dobio sam nalaz da se u vodi nalazi neka bakterija i potrudit ćemo se da se situacija što prije normalizira - kaže on.


U školi postavili natpis

U školi u Vrselju u neformalnom razgovoru s učiteljicama saznali smo da su oni “uradili sve što je do njih“. Također, negiraju navode roditelja da su djeca vodom zaražena u školi.

- Nama je rečeno da stavimo natpis „Voda nije za piti“ i mi smo to uradili - govore učiteljice dok pokazuju natpis tek postavljen na ulazima u toalet.

Direktor škole, kojeg su pozvale telefonom, odbio je dati izjavu za naš list.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.