UNIVERZITET Šezdeset godina visokog obrazovanja u ZDK

Kukić: Zaustavili smo trend stalnog opadanja broja studenata

Trenutno imaju 250 studenata više nego prošle akademske godine. Šezdeset godina kontinuiranog rada nije mala stvar za bh. uvjete, kaže Bušatlić

D. PAŠALIĆ
22.01.2019 08:45

Metalurško-tehnološki fakultet u Zenici: Važan jubilej

Metalurško-tehnološki fakultet u Zenici ove godine slavi 60. rođendan, što je, ujedno, i 60. godišnjica visokog obrazovanja u Zenici i Zeničko-dobojskom kantonu, koji je i osnivač najmlađeg javnog bh. univerziteta – Univerziteta u Zenici (UNZE). 

Kontinuiran rad

Prema riječima Ilhana Bušatlića, dekana Metalurško-tehnološkog fakulteta i predsjednika Senata UNZE, ponosni su na godišnjicu.

– Šezdeset godina kontinuiranog rada nije mala stvar za naše, bosanskohercegovačke i balkanske uvjete. Naravno, nikad ne stajemo na tome i ove školske godine pokrenuli smo brojne aktivnosti kako bismo povećali broj studenata – kaže Bušatlić.

Budući da za akeditaciju Univerziteta moraju postojati sva tri studijska ciklusa, on najavljuje da je u pripremi pokretanje doktorskog studija, čime bi ispunili i obavezu iz bolonjskog procesa.

– To će biti zajednički doktorski studij tri fakulteta, i to Metalurško-tehničkog, Mašinskog i Politehničkog fakulteta, koji će početi ove godine. To smo organizirali iz praktičnih razloga, zbog broja kandidata, jer moramo imati minimalno 15 polaznika na doktorskom studiju – govori Bušatlić te dodaje da se nada da će u prvoj godini imati dovoljno doktoranata.

Ističe da su usvojeni i elaborati o uvođenju dva nova studijska programa - inžinjerstvo zaštite okoliša i zaštita na radu i zaštita od požara.

Na UNZE studira skoro 5.300 studenata, odnosno za skoro 250 više nego prošle akademske godine, a prema riječima Damira Kukića, rektora UNZE, ove godine zaustavili su trend opadanja broja studenata.

– Napravili smo nekoliko vrlo bitnih stvari, poduzeli smo korake da otvorimo nove odsjeke, a ako to tržište rada bude tražilo, i nove fakultete i da tako damo praktične vještine studentima kako bi dobili diplomu koja je priznata na tržištu rada – ističe Kukić.

Studij žurnalistike

Najavio je i da će ove godine, osim doktorskog studija tehničkih nauka, ustanoviti i doktorski studij ekonomskih nauka. Zbog sve atraktivnijeg odsjeka novinarstva, Kukić je otkrio da ozbiljno razmišljaju o pokretanju studija žurnalistike na UNZE.

 Velik iskorak

Rektor Kukić napominje da su potpisali i ugovor o osnivanju Foruma univerziteta jugoistočne Evrope.

– To su univerziteti javnog karaktera – od Ljubljane do Tirane. Mi smo na tom spisku 25 univerziteta, što nam otvara veliku mogućnost da se uključimo u vrlo jaku konkurentsku borbu s ostalim univerzitetima u Evropi. Uvjeren sam da će to biti veliki iskorak u procesu razmjene profesora i studenata – kaže Kukić.

5.300

studenata trenutno studira na Univerzitetu u Zenici

NA VRH