Kukić: Zaustavili smo trend stalnog opadanja broja studenata

UNIVERZITET Šezdeset godina visokog obrazovanja u ZDK

Kukić: Zaustavili smo trend stalnog opadanja broja studenata Trenutno imaju 250 studenata više nego prošle akademske godine. Šezdeset godina kontinuiranog rada nije mala stvar za bh. uvjete, kaže Bušatlić

Metalurško-tehnološki fakultet u Zenici ove godine slavi 60. rođendan, što je, ujedno, i 60. godišnjica visokog obrazovanja u Zenici i Zeničko-dobojskom kantonu, koji je i osnivač najmlađeg javnog bh. univerziteta – Univerziteta u Zenici (UNZE). 

Kontinuiran rad

Prema riječima Ilhana Bušatlića, dekana Metalurško-tehnološkog fakulteta i predsjednika Senata UNZE, ponosni su na godišnjicu.

– Šezdeset godina kontinuiranog rada nije mala stvar za naše, bosanskohercegovačke i balkanske uvjete. Naravno, nikad ne stajemo na tome i ove školske godine pokrenuli smo brojne aktivnosti kako bismo povećali broj studenata – kaže Bušatlić.

Budući da za akeditaciju Univerziteta moraju postojati sva tri studijska ciklusa, on najavljuje da je u pripremi pokretanje doktorskog studija, čime bi ispunili i obavezu iz bolonjskog procesa.

– To će biti zajednički doktorski studij tri fakulteta, i to Metalurško-tehničkog, Mašinskog i Politehničkog fakulteta, koji će početi ove godine. To smo organizirali iz praktičnih razloga, zbog broja kandidata, jer moramo imati minimalno 15 polaznika na doktorskom studiju – govori Bušatlić te dodaje da se nada da će u prvoj godini imati dovoljno doktoranata.

Ističe da su usvojeni i elaborati o uvođenju dva nova studijska programa - inžinjerstvo zaštite okoliša i zaštita na radu i zaštita od požara.

Na UNZE studira skoro 5.300 studenata, odnosno za skoro 250 više nego prošle akademske godine, a prema riječima Damira Kukića, rektora UNZE, ove godine zaustavili su trend opadanja broja studenata.

– Napravili smo nekoliko vrlo bitnih stvari, poduzeli smo korake da otvorimo nove odsjeke, a ako to tržište rada bude tražilo, i nove fakultete i da tako damo praktične vještine studentima kako bi dobili diplomu koja je priznata na tržištu rada – ističe Kukić.

Studij žurnalistike

Najavio je i da će ove godine, osim doktorskog studija tehničkih nauka, ustanoviti i doktorski studij ekonomskih nauka. Zbog sve atraktivnijeg odsjeka novinarstva, Kukić je otkrio da ozbiljno razmišljaju o pokretanju studija žurnalistike na UNZE.

 Velik iskorak

Rektor Kukić napominje da su potpisali i ugovor o osnivanju Foruma univerziteta jugoistočne Evrope.

– To su univerziteti javnog karaktera – od Ljubljane do Tirane. Mi smo na tom spisku 25 univerziteta, što nam otvara veliku mogućnost da se uključimo u vrlo jaku konkurentsku borbu s ostalim univerzitetima u Evropi. Uvjeren sam da će to biti veliki iskorak u procesu razmjene profesora i studenata – kaže Kukić.

5.300

studenata trenutno studira na Univerzitetu u Zenici

Preuzmite aplikacije Dnevnog avaza za Android i iOS.

Povezano
NA VRH