NEUROHIRURGIJA

KB Zenica: Primjena nove metode u tretmanu tumora mozga

Značajan operativni zahvat izveo neurohirurški tim, i to prof. dr. sc. Rasim Skomorac, mr. sc. Hakija Bečulić i dr. Fahrudin Alić

Kantonalna bolnica Zenica. D. Pašalić

D. PAŠALIĆ

8.2.2019

Nakon adekvatne pripreme, odnosno, prošlogodišnje nabavke savremenog operacionog mikroskopa i provedene edukacije na referentnoj klinici u Njemačkoj, u zeničkoj bolnici počela je upotreba sredstva za intraoperativno bojenje tumora. Ovo je metoda koja se izvela prvi put u Bosni i Hercegovini, a ima veliki značaj i za pacijente i za neurohirurge.

Prema riječima Rasima Skomorca, direktora zeničke bolnice, cilj operacije tumora mozga uvijek je potpuno uklanjanje, budući da uklanjanje tumora u potpunosti ili skoro potpuno pokazuje pozitivan učinak na neophodno postoperativno liječenje.

- Potpuno uklanjanje tumora mozga znatno ovisi o tome je li moguće razlikovati tumor od okolnog zdravog tkiva mozga. To je osobito važno jer se tkivo koje je zahvaćeno tumorom potrebno ukloniti, a zdrava tkiva treba poštedjeti. Međutim, granica između zdravih i oboljelih tkiva često nije lako vidljiva, jer mnogi tumori mozga izgledaju kao normalno tkivo mozga, što dovodi do previše ili premalo uklanjanja tkiva – pojašnjava Skomorac.

Ističe da bi boja koja se akumulira samo u tkivu tumora mozga, ali ne u zdravom tkivu, mogla značajno doprinijeti za intraoperativnu diferencijaciju (razlikovanje) s ciljem što većeg uklanjanja tumora, što je sigurnije moguće.

- Već neko vrijeme u hirurgiji oka uspješno se koristi boja koja se naziva natrij fluorescein. Početni rezultati iz Azije, Amerike i Evrope u korištenju ove boje u hirurgiji intrizičkih tumora mozga, kao i u vaskularnoj neurohirurgiji, jako su ohrabrujući i čine našu osnovu za upotrebu boje – ističe Skomorac.

Značajan operativni zahvat, koji je jučer obavljen u zeničkoj bolnici, izveo je neurohirurški tima koji su, između ostalih, činili prof. dr. sc. Rasim Skomorac, mr. sc. Hakija Bečulić i dr. Fahrudin Alić.



Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.