PROJEKTI Iz preduzeća „Parking servis“ najavljuju

U Zenici će korištenje parkinga biti regulirano i vinjetama

Postojat će određene zone, a stanari će imati posebne vinjete za svaku zonu, koja će otprilike zauzimati jedan kvart, pojašnjava Hukić

L. REBIHIĆ

Stanari će moći izabrati način korištenja naplate parkinga


Gorući problem Zenice, nedostatka parking mjesta, uskoro bi mogao biti riješen novim načinom naplate parkiranja i to takozvanim vinjetama koji će se realizirati od ovog mjeseca.

Veće interesiranje

Zeničani su ranije ispred svojih zgrada mogli zakupiti, odnosno rezervirati parking prostor, međutim, problem je bio što je puno veće interesiranje od broja dostupnih mjesta. Kako je pojasnio za naš list Nisvet Hukić, direktor JP „Parking servis“, uvođenjem vinjeta neće se ukinuti postojeća rezervirana parking mjesta.

- Stanari će moći izabrati način korištenja naplate parkinga odnosno hoće li rezervirati parking mjesto, kao što je to bio slučaj do sada, ili će se odlučiti za povoljnije rješenje, a to su vinjete – kaže Hukić.

Ističe da se kroz dosadašnju praksu pokazalo da se rezervacijom parking mjestima vršila diskriminacija drugih građana.

Hukić najavljuje da bi ovaj projekt mogao zaživjeti uskoro, a zone u kojima će građani moći parkirati vozila s vinjetama su od Radakova do Nove Zenice, odnosno u cijelom gradu.

- Osnovni cilj je rasteretiti problem stacioniranog saobraćaja u gradu. Na ovaj način, parking prostori bi se uredili horizontalnom i vertikalnom signalizacijom. Postojat će određene zone, a stanari će imati posebne vinjete za svaku zonu, koja će, otprilike, zauzimati jedan kvart – pojašnjava Hukić.

Vidno mjesto

Važeću vinjetu bit će potrebno istaći na vidnom mjestu vozila, a korisniku će biti dozvoljeno parkiranje samo na parkingu na koji se odnosi predmetna vinjeta.

Novčane kazne

Hukić najavljuje da će cijene vinjeta biti jedinstvene i veoma povoljne za građane, međutim, još nisu donijeli konačno odluku o cijeni. Oni koji ne budu imali vinjetu ili budu koristili parking prostor bez važeće vinjete za tu zonu, a budu koristili ovaj parking prostor, bit će novčano kažnjeni.

- Građani će imati pravo i na privremene „gost vinjete“, koje se mogu izdati na period od mjesec. Pravo na vinjetu imat će pravna i fizička lica - kaže Hukić.

  • Hukić: Uređenje prostora

    Hukić: Uređenje prostora


Više o:

Zenica Parkiranje
NA VRH

Podijeli članak na