ZENICA

Cilj je dobiti status univerzitetske bolnice

To je važno i za Medicinski fakultet, a namjera je i pozicionirati se među vodeće zdravstvene ustanove u BiH, poručio je direktor Skomorac

Kantonalna bolnica Zenica: Lani ostvaren prihod od 64.479.655 KM. D. Pašalić

D. PAŠALIĆ

1.6.2019

Kantonalna bolnica Zenica (KBZ) lani je ostvarila prihod od 64.479.655 KM, dok su rashodi iznosili 63.767.942 KM. Tako je ostvaren pozitivan finansijski rezultat, a najveća zdravstvena ustanova u Kantonu poslovala je pozitivno drugu godinu zaredom, a dobit je, u odnosu na prošlogodišnji plan, veća za 660.000 KM.

Zajedničko ulaganje

U bolnici je prošle godine liječen 31.341 bolesnik, ostvareno 220.906 bolesničkih dana, te urađeno 13.209 operacija. Trenutni kapacitet bolnice je 858 kreveta, plus 48 kreveta za hemodijalizu i 11 kreveta u dnevnoj bolnici.

Rasim Skomorac, direktor Bolnice, ističe da su dobri rezultati ostvareni zahvaljujući zajedničkom zalaganju Uprave, menadžmenta i zaposlenika, kao i podršci Vlade.

- Generalno je u prošloj godini liječen veći broj bolesnika nego godinu ranije, ostvaren veći broj bolesničkih dana, broj operacija, ambulantnih pregleda i usluga. Tako je i stepen iskorištenosti kapaciteta bio veći, a to je jedan od najvažnijih kriterija za ocjenu uspješnosti bolnice - kaže Skomorac.


Skomorac: Veći broj usluga. D. Pašalić

Krajem prošle godine zenička bolnica je imala 1.672 radnika, tako da, ako se posmatra broj radnika na neodređeno vrijeme, u odnosu na sistematizaciju nedostaje 228 radnika i to 156 medicinskog i 72 nemedicinskog profila.

quote
<p>Vlada &nbsp;<span style="background-color: initial;">ZDK odobrila je sredstava za nabavku opreme za potrebe KBZ u ukupnoj vrijednosti od 1.030.000 KM.&nbsp;&nbsp;</span></p>

Namjera Skomorca i Vlade je poboljšati nivo usluga, smještaja i boravka pacijenata.

Razvojni projekti

- Osim na razvojne projekte, fokusirani smo na aktivnosti da dobijemo status univerzitetske bolnice, što je važno i za Medicinski fakultet. Namjera je pozicionirati se među vodeće bolnice u BiH – poručio je Skomorac.

Najznačajniji projekt

Prošle godine nastavljene su i aktivnosti na realizaciji Projekta energetske efikasnosti bolnice, koji je najznačajniji projekt KBZ od njene izgradnje.

Projektni ugovor sa EBRD-om, vrijedan 10 miliona eura, potpisan je u julu 2018. godine, a nastavljene su i aktivnosti na projektu “Interventna kardiologija”, koji je prvi ugovor o javno-privatnom partnerstvu u BiH.

Usluge za SBK

KBZ je potpisao i ugovor o pružanju zdravstvenih usluga koje se finansiraju iz sredstava Fonda solidarnosti FBiH za 2018. godinu iz oblasti hemodijalize, neurohirurgije, humane reprodukcije, radioterapije, vaskularne hirurgije, te programa subvencija HIV/AIDS. Također, potpisan je i ugovor sa Zavodom zdravstvenog osiguranja SBK o pružanju zdravstvenih usluga sekundarnog i tercijarnog nivoa.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.