ZAVIDOVIĆI

Smanjen broj polazaka na svim linijama

Bit će napravljen novi plan vožnje

Sa sastanka u Općini: Iznaći rješenje. A. Memišević

Piše: Ar. M.

13.1.2020

Načelnik općine Zavidovići Hašim Mujanović održao je sastanak s predstavnicima firme „Prevoz putnika“. Povod za susret s Kasimom Begićem, vlasnikom, direktorom Eldinom Čivićem te saradnicima je bilo iznalaženje rješenja za aktuelne probleme javnog autobuskog prijevoza na području općine.

Naime, krajem prošle godine iz ove firme je najavljeno ukidanje određenih autobuskih linija na pojedinim lokacijama, što je građanima koji su koristili taj linijski prijevoz izazvalo probleme u svakodnevnom funkcioniranju.

Prvobitno je u cilju rješenja zaključen sporazum o subvencioniranju neprofitabilnih autobusnih linija, koji je bio na snazi dva mjeseca.

Na posljednjem sastanku Mujanović je dogovorio s firmom „Prevoz putnika“ da će sve ukinute linije ponovo saobraćati uz prethodno utvrđivanje rentabilnosti prijevoza. To znači da će se napraviti novi plan vožnje kojim će se smanjiti broj polazaka na većinu lokacija, ili će u krajnjem slučaju biti ukinuti, a odrednica će biti prvenstveno broj stanovnika određenog naselja.

Begić navodi da su razlozi za ovaj korak višestruki, prvenstveno smanjen broj putnika, veći broj ličnih putničkih motornih vozila, te povećan broj taksi prijevoznika, zbog čega autobusi nerijeko voze prazni.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.